Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΦάνης Σπανός στους Attica Times: «Θα αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ,...

Φάνης Σπανός στους Attica Times: «Θα αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ, να διαχυθεί το όφελος σε όλη την Στερεά Ελλάδα»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times

Για τις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μίλησε μεταξύ άλλων ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη. «Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά οι ανάγκες του τόπου μας είναι πολλαπλάσιες. Το σημαντικότερο λοιπόν και ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει ούτε 1 ευρώ χαμένο! Να αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ, ώστε να διαχυθεί το όφελος σε όλη την Στερεά Ελλάδα, σε όλη την κοινωνία!»

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην νέα σας θητεία;

Φ.Σ.: Βασική μας προτεραιότητα είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Η επανεκλογή μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας για την υλοποίηση μιας σειράς άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων για να δούμε τελικά την Στερεά Ελλάδα, όπως την αγαπάμε και όπως της αξίζει.

Πέρα, από τη βασική προτεραιότητα, όμως, οφείλουμε να δίνουμε έμφαση σε δράσεις και παρεμβάσεις, όπως η ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας ή η στήριξη των πλημμυροπαθών του Δομοκού. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιμετώπισε -δυστυχώς- πολλά και πρωτόγνωρα καταστροφικά φαινόμενα την προηγούμενη περίοδο. Εμείς, παραμένουμε στο πλευρό των πληγέντων με όλες μας τις δυνάμεις. Παρεμβαίνουμε με κάθε μέσο για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και παράλληλα δουλεύουμε για την ανάπτυξη του τόπου.

Έχοντας διατελέσει ξανά στην ίδια θέση ποια είναι τα διδάγματα και οι προκλήσεις που συναντήσατε σε αυτή την πορεία;

Φ.Σ.: Έχω υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση, ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων και έπειτα ως Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, πριν με τιμήσουν οι Στερεοελλαδίτες και αναλάβω καθήκοντα Περιφερειάρχη. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καλά το θεσμό και να τον αγαπήσω για την άμεση επαφή που σου δίνει με τον πολίτη και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Τα διδάγματα και οι προκλήσεις ήταν πολλές όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σκληρή δουλειά και τις δύσκολες μάχες! Αυτό στο οποίο καταστάλαξα, πάντως και το οποίο γνωρίζουν όλοι ότι τηρώ, είναι να έχω πάντα την πόρτα μου ανοιχτή στους συμπολίτες μου. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βρει κάποιος το κινητό μου τηλέφωνο και αυτό δεν είναι… σχήμα λόγου.

Επιδιώκω να έχω άμεση επικοινωνία με τους συμπολίτες μου και να εφαρμόζω αναπτυξιακές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο! Εγώ και όλοι οι συνεργάτες μου, υπηρετούμε την Στερεά Ελλάδα με εντιμότητα, ήθος και αίσθημα δικαιοσύνης και δεν προδίδουμε ποτέ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Ποιο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για δράσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ποιοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν αυτοί οι πόροι;

Φ.Σ.: Αντλούμε χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2021- 2025, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από κάθε άλλο πρόσφορο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σταθερή μας πηγή χρηματοδότησης είναι το νέο μας ΕΣΠΑ, από το οποίο προβλέπεται να διατεθούν:

  • 180 εκατ. ευρώ για οδικούς άξονες, υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα, εκπαίδευση, υγεία και πολιτισμό – τουρισμό.
  • 108 εκατ. ευρώ για δράσεις Κοινωνικού Ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών – ευάλωτων συμπολιτών μας.
  • 76 εκατ. ευρώ για αστική ανάπτυξη και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ).
  • 54 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά οι ανάγκες του τόπου μας είναι πολλαπλάσιες. Το σημαντικότερο λοιπόν και ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει ούτε 1 ευρώ χαμένο! Να αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ, ώστε να διαχυθεί το όφελος σε όλη την Στερεά Ελλάδα, σε όλη την κοινωνία!

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα σε επίπεδο έργων υποδομής;

Φ.Σ.: Έργα που αποτελούσαν διεκδικήσεις ετών στη Στερεά, είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Το νότιο τμήμα του «Ε65» ολοκληρώνεται και το τμήμα “Άμφισσα – Μπράλος” του διαγώνιου οδικού άξονα Φωκίδας κατασκευάζεται, ενώ έχει ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Υποδομών η σύμβαση κατασκευής του έργου: “Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών”! Προχωρούν εξίσου σημαντικά οδικά έργα, όπως το οδικό τμήμα από το τέλος της “Παράκαμψης Μακρακώμης” ως τη σήραγγα “Παύλου Μπακογιάννη” στον άξονα Λαμία – Καρπενήσι, αλλά και ο βόρειος οδικός άξονας της Εύβοιας, που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης μελέτης.

Καταφέραμε επίσης να ξεμπλοκάρουμε, να χρηματοδοτήσουμε και να επανεκκινήσουμε την κατασκευή του νότιου οδικού άξονα της Εύβοιας. Συνεχίζουμε με πολλά κρίσιμα και χρήσιμα έργα για την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα, τα οποία υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στην περιοχή της Αράχωβας, στα Ήλια της Αιδηψού και στην Πλατάνα της Κύμης. Και προχωρούν οι προσβάσεις στον Δομοκό και το “Δερβενοχώρια – Ελευσίνα”. Το “Τσακόρεμα” της Φωκίδας και η πρόσβαση με άσφαλτο σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνουμε λιμενικά έργα για να ανοίξουμε θαλάσσιες πύλες ανάπτυξης. Μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και την Αγία Άννα, έχουμε άλλα 6 λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια σε εξέλιξη: Αρκίτσα, Μαντούδι, Λιχάδα, Γλύφα, Αχλάδι και Ιτέα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Ακολουθούν τα λιμάνια Στυλίδας και Χαλκίδας. Όλα αυτά συνδέονται με ένα πλήρες δίκτυο υδατοδρομίων, με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, αλλά και με τα πολλά οδικά έργα που προχωρούν. Έργα καλοσχεδιασμένα και στοχευμένα να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για το αναπτυξιακό άλμα, που πρέπει να κάνει η Στερεά Ελλάδα.

Έχοντας επισημάνει την ανάγκη αναβάθμισης του εμπορικού λιμένα Χαλκίδας, ποια είναι τα κύρια προβλήματα που καθιστούν απαραίτητη αυτή την αναβάθμιση, υπάρχουν σχέδια για άμεση δράση σε αυτό το θέμα;

Φ.Σ.: Αντιλαμβάνονται όλοι πόσο αναγκαίο είναι να απομακρυνθεί το εμπορικό λιμάνι από τον αστικό ιστό Χαλκίδας για λόγους ασφαλείας, κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, αλλά -κυρίως- γιατί θα δώσει άλλες δυνατότητες ανάπτυξης στην πόλη της Χαλκίδας.

Αυτονόητη είναι και η ανάγκη για ένα ⁠νέο εμπορικό λιμάνι, μεγαλύτερο αλλά και με πιο άμεση πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο, τη σιδηροδρομική γραμμή και στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου.

Είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, ενώ ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας, έχει αναλάβει αρμοδίως την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και τη λήψη των σχετικών αδειοδοτήσεων.

Αναφορικά με τον Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων που αφορά τον μετασχηματισμό της κυριότερης άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) της χώρας, σε ένα οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ), σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου το  β’ τρίμηνο του 2024 θα ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη και η πράξη εφαρμογής. Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, ιδίως μετά την πρόσφατη έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

Φ.Σ.: Πρόκειται για κολοσσιαίο εγχείρημα και κυρίως για πρωτοποριακό εγχείρημα, που έρχεται να αποδείξει ότι Ανάπτυξη και Περιβάλλον δεν είναι αντίπαλοι, αλλά συνοδοιπόροι. Προχωρούμε μεθοδικά και έχουμε ολοκληρώσει όλες εκείνες τις χρονοβόρες, αλλά απολύτως απαραίτητες προεργασίες για να δούμε όλοι την επόμενη περίοδο, την… κορυφή του παγόβουνου! Χρησιμοποιώ αυτόν τον παραλληλισμό, για να γίνει αντιληπτός ο όγκος των προεργασιών που δεν φαίνονται, αλλά χρειάζονται για να φθάσουμε τελικά στην ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Έχοντας ολοκληρώσει, λοιπόν, το σημαντικότερο σκέλος αυτών των προεργασιών, αναμένουμε πλέον τις εγκρίσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Να προχωρήσουν δηλαδή στην αδειοδότηση του Πάρκου. Τον Ιούλιο του 2023 κατατέθηκε ο συμπληρωματικός φάκελος για την έγκριση ανάπτυξης του πάρκου στη Γ.Γ. Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ, που περιλαμβάνει συμπληρώσεις και τροποποιήσεις στις σχετικές μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών επί του αρχικώς κατατεθέντος φακέλου (τον Μάιο 2022), καθώς και τις αλλαγές που επήλθαν με τον Νόμο 4982/2022.

Ακολουθεί η πολεοδομική μελέτη και η έγκρισή της, και στη συνέχεια η μελέτη Πράξης Εφαρμογής και η κύρωσή της. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή, της έγκρισης δηλαδή της πολεοδομικής οργάνωσης, και της κύρωσης της πράξης εφαρμογής του Πάρκου, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2025. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει η κατασκευή των τεχνικών έργων υποδομής. Αν και ο νόμος επιτρέπει αυτή να πραγματοποιηθεί σε 4 φάσεις, ο σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί σε 2 φάσεις, για να επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η ολοκλήρωση της δημιουργίας του Πάρκου.

Ειδικότερα, η -απολύτως λειτουργική- Α΄ φάση, στην οποία περιλαμβάνεται και η κατασκευή της Μονάδας Καθαρισμού υγρών Αποβλήτων, με δυνατότητα να εξυπηρετεί το σύνολο της περιοχής του Πάρκου, θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 και η Β’ φάση, άρα και η δημιουργία του Πάρκου στο σύνολό του, μέχρι τις αρχές του 2028.



Ροη Ειδήσεων