Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΓιώργος Παναγόπουλος στους Attica Times: «Ενίσχυση υποδομών και κοινωνικής πολιτικής στις προτεραιότητές...

Γιώργος Παναγόπουλος στους Attica Times: «Ενίσχυση υποδομών και κοινωνικής πολιτικής στις προτεραιότητές μας»

Σε έναν Δήμο υγιή οικονομικά με προοπτικές έχει μετασχηματιστεί ο Δήμος Σαλαμίνας δίνοντας παράλληλα έμφαση στην στήριξη της κοινωνίας με πρωτοβουλίες όπως, το «Κουτί του Φοιτητή», τον υπερδιπλασιασμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το «Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας».

O Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες της νέας του θητείας. «Τα νέα έργα υποδομής που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας και η αποπεράτωση των εν εξελίξει έργων όπως η αποχέτευση, η οδοποιία και ο ηλεκτροφωτισμός είναι λίγα μόνο από τα έργα που αποτελούν πάγια προτεραιότητα και ανάγκη».

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σας στην αυτοδιοίκηση και πως την αντιμετωπίσατε;
Γ.Π.: Η θέση του Δημάρχου είναι αλήθεια ότι βρίθει προκλήσεων. Στη δική μου περίπτωση τη σημαντικότερη θέση μοιράζονται δύο μεγάλα ζητήματα κι αν με ρωτάτε ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, δεν ξεχωρίζω κανένα από τα δύο. Πρόκειται για την οικονομική κατάσταση που βρισκόταν ο Δήμος Σαλαμίνας όταν ανέλαβα και η Πανδημία.
Θέλω να επισημάνω ότι ο Δήμος μας ήταν χρεωκοπημένος και υπό το καθεστώς μνημονίων. Καταφέραμε λοιπόν με ορθή διαχείριση, με χρήση οικονομικών εργαλείων αλλά και με υπομονή να επιστρέψουμε στους πολίτες έναν Δήμο, ίσως όχι πλούσιο, αλλά σίγουρα ένα Δήμο υγιή, με προοπτική και ελπίδα.
Η πανδημία ήταν επίσης μια πρωτόγνωρη και δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη. Εμείς, ακολουθήσαμε πιστά οδηγίες και έκτακτες νομοθεσίες (π.χ. τηλεργασία, βοήθεια συμπολιτών κ.α.). Είχα και έχω πολύ έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε συμπολίτη μου, πόσο μάλλον σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Έτσι, ξεπεράσαμε και αυτή τη δυσκολία με τη λιγότερη δυνατή ζημία. Και σε αυτή την περίπτωση η υπομονή, η επιμονή και η σύνεση ήταν κάποια από τα όπλα μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στη νέα σας θητεία;
Γ.Π.: Η προτεραιότητα στη νέα μου θητεία είναι η ίδια όπως και στην προηγούμενη, η βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μου. Δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων, ζούμε στον ίδιο τόπο, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και αντιμετωπίζουμε ακριβώς την ίδια καθημερινότητα. Τα νέα έργα υποδομής που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας και η αποπεράτωση των εν εξελίξει έργων όπως η αποχέτευση, η οδοποιία και ο ηλεκτροφωτισμός είναι λίγα μόνο από τα έργα που αποτελούν πάγια προτεραιότητα και ανάγκη. Θα ήθελα φυσικά να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει για εμένα και η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου μας. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω κάποιες πρωτοβουλίες μας όπως, το «Κουτί του Φοιτητή», τον υπερδιπλασιασμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το «Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας» κ.α. που η συνέχιση τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα και μάλιστα υψηλή.

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Σαλαμίνας;

Γ.Π.: Η Σαλαμίνα μεταξύ των πλεονεκτημάτων που διαθέτει είναι η τοποθεσία της και οι φυσικές ομορφιές της. Συγκεκριμένα, απέχει μόνο μία ώρα από τον Εθνικό Αερολιμένα, έχει πρόσβαση με πλοίο σε δύο σημεία αλλά είναι και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Πειραιά και την Αθήνα. Όλα αυτά την καθιστούν ιδανικό τόπο ακόμα και για μία σύντομη επίσκεψη. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το βασικό στοιχείο που πρέπει να επικεντρωθούμε σε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Εννοώ τον τουρισμό. Είμαι υπέρμαχος μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που πρωτίστως θα σέβεται το περιβάλλον, την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων. Έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή Τουρισμού που αποτελείται από Δημοτικό Εντεταλμένο Σύμβουλο, μέλη επαγγελματίες και φορείς του νησιού των οποίων η εμπειρία τους είναι απαραίτητη και σημαντική.

Τι μέτρα θα λάβετε για την ασφάλεια των πολιτών και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας;
Γ.Π.: Η αύξηση της εγκληματικότητας είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία στο σύνολό της. Αν και δεν αποτελούμε εξαίρεση ως νησί, οι κινήσεις μας είναι εντατικές και επίμονες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα αρμόδια Σώματα Ασφαλείας σε ανώτατο επίπεδο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εντατικοποιήθηκαν οι περιπολίες από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., φέρνοντας απτά αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Επιπλέον, προσπαθούμε με επιμονή να επισημάνουμε το θέμα της υποστελέχωσης του Αστυνομικού Τμήματος Σαλαμίνας που είμαι σίγουρος ότι θα λύσει πολλά προβλήματα.



Ροη Ειδήσεων