Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΗράκλειο: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024 του Δήμου Ηρακλείου - Όσα δήλωσε ο...

Ηράκλειο: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024 του Δήμου Ηρακλείου – Όσα δήλωσε ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Στην ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού 2024 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την εισήγησή του, παρουσίασε βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, εξήγησε την φιλοσοφία του, πρόβαλε τους στόχους και τις προτεραιότητες για το 2024 και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «βασικό στοιχείο ήταν να επέλθει ισορροπία και σταθερότητα στον Δήμο Ηρακλείου, για να εδραιωθεί η αναπτυξιακή προοπτική που προβλέπεται στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή κατάφερε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή, ώστε στο ασφυκτικά χρονικά περιορισμένο περιθώριο – λόγω λειτουργίας χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό – να καταρτίσει ένα πλάνο, τηρώντας πλήρως τις θεσμικές διαδικασίες.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε επίσης για τους άξονες των εσόδων του Δήμου, τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις που αναμένονται από διάφορα προγράμματα, τις δαπάνες, τις προβλέψεις υλοποίησης διάφορων μελετών για την ωρίμανση έργων, κ.α ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε κατηγορίες δαπανών που, όπως τόνισε, «δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία προτίθεται να κινηθεί η Δημοτική Αρχή, όπως είναι οι δαπάνες που σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές, τα έργα και τις παρεμβάσεις ενόψει της παραχώρησης των Ενετικών Τειχών από το Υπουργείο Πολιτισμού προς τον Δήμο Ηρακλείου, τις απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις ιδιοκτητών εκτάσεων με σκοπό την δρομολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως, την αναβάθμιση παιδικών χαρών, το πράσινο, την προώθηση και ενδυνάμωση του Ηρακλείου ως τουριστικού προορισμού, την έξυπνη πόλη, κ.α.».

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος Ηρακλείου είπε ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δημιουργεί μια οικονομική εξισορρόπηση και παράγει μια οικονομική σταθερότητα, που μπορεί να δώσει έδαφος για μια ανάπτυξη του Δήμου» και πως πρέπει να προστεθούν «φιλόδοξα προγράμματα, ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής οι οποίες αποδίδονται στον Δημότη και επίσης μια πολύ αναβαθμισμένη υπηρεσία καθαριότητας που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαχείρισης των αποβλήτων».

«Θέλουμε να βλέπουμε τα ζητήματα συνολικά, να τα σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι το πρώτο μας βήμα. Στη βάση σχεδιασμών που γίνονται και θα επικαιροποιούνται, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλες. Αλλά αυτή είναι μια πόλη των μεγάλων προκλήσεων, των μεγάλων αξιώσεων και έχουμε απόλυτη συνείδηση γι’ αυτό.». κατέληξε ο κ. Καλοκαιρινός.

Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.



Ροη Ειδήσεων