Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΞερά Χόρτα: Ο συντονιστικός ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Ξερά Χόρτα: Ο συντονιστικός ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Attica Times Team

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι Δήμοι της Αττικής πρέπει να υποβάλλουν στο αρμόδιο Υπουργείο το σχέδιο τους σχετικά με την απομάκρυνση των ξερών χόρτων.
Όλο το σχέδιο θα επιτηρεί η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, σύμφωνα με τις σχετικές αρμοδιότητες που είναι επιφορτισμένη.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εξασφαλίζει τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών και φορέων για την επίτευξη κοινών στόχων και την αποφυγή επικαλύψεων. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών (π.χ. Περιφέρεια – Δήμοι – Δασαρχείο).

Οι αρμοδιότητές της Αποκεντρωμένης καλύπτουν σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, εξασφαλίζοντας τη συνεκτικότητα και τη νομιμότητα των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρακολουθεί την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων και προγραμμάτων, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των δράσεων. Παρέχει τεχνική και διοικητική υποστήριξη στους Δήμους και τις Περιφέρειες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες. Ταυτόχρονα ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των τοπικών αρχών, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις τους συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και τις κανονιστικές διατάξεις. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μέσω αυτών των αρμοδιοτήτων και του συντονιστικού ρόλου της, συμβάλλει στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πιο συγκεκριμένα η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης η προστασία και διαχείριση δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης.

Παράλληλα η ίδια υπηρεσία που στεγάζεται στην λ. Κατεχάκη, είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο των πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), τη διασφάλιση της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων των τοπικών αρχών, καθώς και για τον συντονισμό και τη διαχείριση των δράσεων πολιτικής προστασίας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, διασφαλίζοντας την ομαλή μεταφορά και εφαρμογή των εθνικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. των πολιτών.

Επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είναι, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, πρόκειται για δικηγόρο, απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στις «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει μακρά πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας υπηρετήσει ως Δήμαρχος Χαλανδρίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Η εμπειρία του στη δημόσια διοίκηση και η συμμετοχή του σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύουν την ικανότητά του να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της Αττικής, προάγοντας τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το βιογραφικό του κ. Ζαφειρόπουλου σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη εμπειρία του, προμηνύουν ότι θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα σχετικά με την απομάκρυνση των ξερών χόρτων και να προστατεύσει την Αττική μας από της εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς.



Ροη Ειδήσεων