Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΆνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Η διεθνής διπλωματία παρακολουθεί στενά τη Γαλλία και τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που χαρακτηρίζεται από την ιστορική αναμέτρηση μεταξύ της ακροδεξιάς και των μετριοπαθών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν, με ηγέτη τον Ζορντάν Μπαρντελά, δεν φαίνεται να κερδίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος προκαλεί ανησυχία τόσο στη Γαλλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, υπό την ηγεσία του Μπαρντελά, δεν θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Χίλιοι ιστορικοί ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή τους να μην ψηφιστεί η ακροδεξιά, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Η γαλλική εφημερίδα Liberation υπογραμμίζει ότι “Υπάρχει χρόνος για να πούμε όχι στον Μπαρντελά”.

Η Μαρίν Λεπέν απάντησε με επίθεση στον διεθνή ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαπέ, λέγοντας ότι οι εκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να υπαγορεύουν στον κόσμο πώς να ψηφίσει.

Η απόφαση των παρατάξεων του Μακρόν και της αριστεράς να αποσύρουν τους υποψηφίους τους, που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες εκλογής, οδήγησε σε αναμετρήσεις κυρίως μεταξύ ακροδεξιών υποψηφίων και άλλων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα να έχει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση είναι πολύ μικρή.

Η δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύτηκε στην Le Monde προβλέπει ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να κερδίσουν από 175 έως 205 έδρες, έναντι των 89 του 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι αναμένεται να συγκεντρώσουν από 145 έως 175 έδρες, ενώ η παράταξη Μακρόν “Μαζί” θα έχει σημαντική μείωση από 245 έδρες το 2022 σε 118 έως 148 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και άλλοι δεξιοί υποψήφιοι προβλέπεται να κερδίσουν από 57 έως 67 έδρες.

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, ο Πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης που δεν θα κινδυνεύει από πρόταση μομφής, με την πιθανότητα σχηματισμού μιας “τεχνικής κυβέρνησης” για τουλάχιστον ένα χρόνο, δεδομένου ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2025 δεν επιτρέπεται η προκήρυξη νέων εκλογών βάσει του Συντάγματος.



Ροη Ειδήσεων