Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑντιπρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι εργάζονται σχεδιάζουν και υλοποιούν αμιγώς με όρους βιωσιμότητας

Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι εργάζονται σχεδιάζουν και υλοποιούν αμιγώς με όρους βιωσιμότητας

Της Δάφνης Γρηγοριάδη, Οικονομικής Αναλύτριας

Την δημιουργία βιώσιμων πόλεων επισήμανε ο Γιώργος Παπαναστασίου, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην ομιλία που πραγματοποίησε στην τελετή βράβευσης εταιρειών που συμβαδίζουν με την εταιρική υπευθυνότητα CR INDEX 2023-2024 που διοργάνωσε για 16η χρονιά το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) την Τετάρτη 3 Ιουλίου.

Είναι γεγονός πως είναι σημαντικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ενσωμάτωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δήμοι μπορούν με ενέργειές τους να παρακινήσουν τους πολίτες να συμβάλλουν θετικά στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από απλές μικρές καθημερινές ενέργειες όπως την ανακύκλωση, αλλά να βοηθήσουν και στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα από στήριξη των δημοτών με διάφορες δράσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του «Αν σήμερα ερωτηθεί μια μερίδα των πολιτών για τα θέματα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών η πλειονότητα αυτών θα ταυτίσει τις έννοιες αυτές με την επιχειρηματικότητα. Διευκρινίζω ότι αυτή η διαπίστωση δεν έχει κανένα αρνητικό περιεχόμενο. Τουναντίον ολοένα και περισσότερο οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν στην εταιρική κουλτούρα και στον τρόπο λειτουργίας τους τις έννοιες της βιωσιμότητας. Όμως οφείλω από την πλευρά μου να πω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού εμείς δηλαδή οι δήμοι της χώρας συνιστούμε εκείνη την βαθμίδα της διοίκησης που εργάζονται σχεδιάζουν και υλοποιούν αμιγώς με όρους βιωσιμότητας και ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στην κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια.

Πριν καν οι έννοιες αυτές εισαχθούν στο λεξιλόγιό μας στην καθημερινότητά μας και σταδιακά και στη ζωή μας. Αυτό αποτελεί γεγονός που εκφράζεται μέσα από αντικειμενικούς όρους και πραγματικά γεγονότα. Εργαζόμαστε καθημερινά για να υποστηρίξουμε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Να διαφυλάξουμε αυτές τις ομάδες από την έλλειψη βασικών αγαθών, από την περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες. Κατασκευάζουμε υποδομές για την ευημερία και υγεία των πολιτών. Κατασκευάζουμε υποδομές που προάγουν την παιδεία και τον πολιτισμό. Εργαζόμαστε καθημερινά για τα θέματα του νερού και της αποχέτευσης. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσης για καθαρή και φθηνή ενέργεια, υλοποιούμε δράσεις που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προάγουμε τις πράσινες δημόσιες σύμβασης ενσωματώνοντας πράσινα κριτήρια στις διαγωνιστικές διαδικασίες έργων και υπηρεσιών, δημιουργούμε βιώσιμες πόλεις όπου οι πολίτες μας θα ζουν σε ένα περιβάλλον που τους αξίζει».

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε πάντως είναι πως η εναρμόνιση μας είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είτε σε επίπεδο επιχείρησης έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και ωθούν σε γρηγορότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η ευρωπαϊκή ένωση προωθεί πράσινες και κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.

 



Ροη Ειδήσεων