Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑποκλειστικό Attica Times: Έξυπνες γέφυρες στην Περιφέρεια Αττικής - Πού τοποθετήθηκαν οι...

Αποκλειστικό Attica Times: Έξυπνες γέφυρες στην Περιφέρεια Αττικής – Πού τοποθετήθηκαν οι πρώτοι αισθητήρες

Του Κίμωνα Λογοθέτη

Οι πρώτοι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στη γέφυρα Ροσινιόλ, μία από τις κεντρικότερες γέφυρες του οδικού δικτύου της Αττικής, η οποία δέχεται καθημερινά πάνω από 160.000 διελεύσεις οχημάτων. Η γέφυρα αυτή εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την πρώτη φάση του έργου.

Στόχοι και Οφέλη:

Η παρακολούθηση των γεφυρών με σύγχρονους αισθητήρες θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο, θα επιτρέπουν τη λήψη έγκαιρων μέτρων συντήρησης και επισκευής, διασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και την παράταση της διάρκειας ζωής των γεφυρών.

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην τοποθέτηση των πρώτων αισθητήρων στις γέφυρες του οδικού δικτύου, με στόχο την παρακολούθηση της δομικής τους ακεραιότητας σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος του έργου «Παρακολούθηση Δομικής Ακεραιότητας Κατασκευών σε Γέφυρες», το οποίο έχει συνολικό κόστος €4.771.531,16. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία «OSMOS HELLAS A.E.»

Η σύμβαση αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης δομικής ακεραιότητας (Real Time Structural Health Monitoring System – RTSHMS) σε 22 γέφυρες εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα συστήματα αυτά θα παρέχουν συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση των γεφυρών και θα αξιολογούν τη φέρουσα ικανότητά τους υπό τα φορτία λειτουργίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του NextGenerationEU.«Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας».

Η σύμβαση έχει διάρκεια 24 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εγκατασταθούν τα συστήματα και θα λειτουργούν για την αξιολόγηση της δομικής ακεραιότητας των γεφυρών.

Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων από τους αισθητήρες της γέφυρας Ροσινιόλ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι κρίσιμα για την αξιολόγηση της κατάστασης της γέφυρας και την ενδεχόμενη επέκταση του προγράμματος σε άλλες γέφυρες της Περιφέρειας Αττικής.



Ροη Ειδήσεων