Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑποκλειστικό: Γιατί ο ποδηλατόδρομος της Αθήνας κόπηκε στα δυο

Αποκλειστικό: Γιατί ο ποδηλατόδρομος της Αθήνας κόπηκε στα δυο

Από τον Οκτώβριο του 2022, ο ποδηλατοδρόμος που συνδέει το Γκάζι με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και διαμαρτυριών λόγω της απότομης διακοπής του, στο ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, γνωστής και ως «Θησέως». Η απαραίτητη ανακαίνιση της «Θησέως», που περιλάμβανε ασφαλτόστρωση και νέες διαγραμμίσεις, δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη αναδιοργάνωση της διαδρομής των ποδηλατών, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στη μετάβασή τους από το Γκάζι στο Φάληρο. Οι ποδηλάτες που κινούνται προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «ΚΠΣΙΝ» αναγκάζονται να διασχίσουν το οδόστρωμα της «Θησέως» και μάλιστα χωρίς σχετική σήμανση διάβασης ποδηλατιστών.

Η προσβασιμότητα των ποδηλατιστών δυσχεραίνεται, ακόμη περισσότερο από τα μεταλλικά οδοφράγματα που έχουν εγκατασταθεί επί της κεντρικής νησίδας.  Οι ποδηλάτες αν θέλουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους,  είναι πιθανό, να θέσουν σε κίνδυνο  την ασφάλειά τους, καθώς πρέπει να επιχειρούν να φτάσουν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας προκειμένου να στρίψουν στο επόμενο φανάρι, ή να πάρουν το ποδήλατο στα χέρια τους και να περάσουν το δρόμο από την πλησιέστερη διάβαση πεζών.

Το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους χρήστες του ποδηλάτου. Η περιοχή αυτή των εγκαταστάσεων του Φαληρικού Δέλτα , είναι διάσημη για τις πολιτιστικές της δραστηριότητες, καθιστώντας την εξαιρετικά σημαντική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης που επιθυμούν να την επισκεφτούν.

Οι δυσκολίες στην προσβασιμότητα  που προκύπτουν από την απουσία ενός ασφαλούς ποδηλατόδρομου, αποθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, ενώ η απουσία επαρκούς σήμανσης προκαλεί περαιτέρω σύγχυση για τους χρήστες του δρόμου.

Στο πλαίσιο της μελλοντικής κατασκευής του  ποδηλατόδρομου Πειραιάς – Βουλιαγμένη που ανακοίνωσε πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.  Οι νέες υποδομές αναμένεται να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση για την ασφαλή και αποτελεσματική μετακίνηση των ποδηλατιστών.  Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του έργου, είναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της ασφάλειας και της εύκολης πρόσβασης στον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο Γκάζι – Φάληρο, προκειμένου να διατηρηθεί η ικανοποιητική εμπειρία των πολιτών και των επισκεπτών που επιλέγουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην Αθήνα.



Ροη Ειδήσεων