Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΑστυνομικοί και πυροσβέστες σε απόγνωση στα νησιά - Όλος ο μισθός πάει...

Αστυνομικοί και πυροσβέστες σε απόγνωση στα νησιά – Όλος ο μισθός πάει στο ενοίκιο

Της Ελευθερίας Σπυράκη 

Δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και τσουχτερά ενοίκια αντιμετωπίζουν πυροσβέστες και αστυνομικοί στα νησιά φτάνοντας στο σημείο να πιάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

Η εικόνα ενός χώρου στον οποίο μένουν στοιβαγμένοι δέκα αστυνομικοί αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να ζήσουν  στα νησιά με συνέπεια τεράστιες ελλείψεις.

Στα πλάνα φαίνεται σπίτι στην Σαντορίνη στο οποίο μένουν δέκα αστυνομικοί.

https://www.tiktok.com/@christosmavraganis/video/7366690199100820769?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7194109016884692486

«Φαρμάκι τα ενοίκια»

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και με τους πυροσβέστες οι οποίοι κάνουν λόγο για τιμές «φαρμάκι» στα ενοίκια ενώ κα η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην εύρεση στέγης.

Έντονο φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα σε νησιά όπως η Πάρος, η Σέριφος, Μύκονος, Ρόδος και Σαντορίνη με την  εύρεση στέγης για  αστυνομικούς και πυροσβέστες εξελίσσεται σε Γολγοθά.

«Μέναμε μέσα στο αμάξι»

Μιλώντας στο “Attica Times” πυροσβέστες που έχουν πάρει μετάθεση σε νησιά περιγράφουν συνθήκες που προκαλούν προβληματισμό δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο μισθός δεν ξεπερνά τα 860 ευρώ. Μάλιστα κάποιοι  εξ’ αυτών  χρειάστηκε να μείνουν στα αυτοκίνητα τους για κάποιο διάστημα γιατί δεν έβρισκαν χώρο να φιλοξενηθούν.

«Είμαι στην πυροσβεστική με είκοσι δύο χρόνια υπηρεσία ήρθα με μετάθεση στο νησί, αυτή τη στιγμή κάνω παράλληλα κι άλλες δουλειές για να μπορέσω  να βγάλω πέρα για το ενοίκιο και την διαμονή μου στο νησί» λέει πυροσβέστης ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Τώρα πληρώνω τέσσερα ευρώ για σπίτι εικοσιπέντε τετραγωνικά».

Τετρακόσια ευρώ το μήνα για ένα δωμάτιο με κρεβάτι και μπάνιο

Ο Λ. Α είναι εποχικός πυροσβέστης, πριν από λίγους μήνες του ανακοινώθηκε ότι μετατίθεται σε νησί τω Κυκλάδων, ωστόσο το να βρει σπίτι εξελίχθηκε σε δύσκολη εξίσωση.

«Είναι δυσεύρετα τα σπίτια. Πληρώνω  400 ευρώ ενοίκιο και μιλάμε για ένα δωμάτιο όχι για ολόκληρο σπίτι. Θεωρώ ότι η δουλειά μου είναι λειτούργημα ωστόσο για σκεφτείτε όταν βγάζεις 850 με 860 € πως βγαίνει ο μήνας; “

Δεκάδες τα «κενά» σε αστυνομικούς και πυροσβέστες στα νησιά

Χαρακτηριστική περίπτωση των ελλείψεων που υπάρχουν σε πυροσβέστες είναι η Σέριφος με τον τον δήμαρχο να αποκαλύπτει ότι το νησί έχει 2 μόνιμους και 2 εποχικούς πυροσβέστες. συν εθελοντές ενώ διαθέτει μία ντακότα και ένα όχημα ακόμη.

Από την μεριά του ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης  κάνει λόγο για τεράστιες ελλείψεις στο κομμάτι αυτό καθώς όπως λέει ο  αριθμός των διαμερισμάτων στο νησί των Ανέμων» που προσφέρεται για αυτές τις περιπτώσεις είναι μικρός.

«Τα διαμερίσματα είναι λίγα σκεφτείτε ότι 30.000 κόσμος δουλεύει το καλοκαίρι στην Μύκονο.Δεν μπορεί να λυθεί με απλή κρατική παρέμβαση μόνο αν δοθεί η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να οικοδομήσει σπίτια για υπαλλήλους μικρά.»



Ροη Ειδήσεων