Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΔιπλή κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: Πως έγινε

Διπλή κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: Πως έγινε

«Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση αντιμετώπισης», ανέφεραν το πρωί της Παρασκευής στο πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα μετά την κυβερνοεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι χάκερ φαίνεται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αρχεία μεγέθους 1,2 GB από τα συνολικά 200 Terra Bytes. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα αρχεία δεν περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά κυρίως έγγραφα δημόσιου χαρακτήρα, όπως αρχεία μισθοδοσίας. Παράλληλα, διαψεύδεται ότι οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο σημεία: στην πρώτη περίπτωση, οι χάκερ υπέκλεψαν κωδικούς χρηστών από εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου και απέκτησαν πρόσβαση στους υπολογιστές τους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση παραβίασαν έναν από τους σέρβερ του συστήματος πληροφορικής.

Από την πρώτη στιγμή, όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και μια ομάδα ειδικών, όπως η διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κυβερνοεπίθεσης. Οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών μέχρι στιγμής, η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές, όπως επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.



Ροη Ειδήσεων