Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔημήτρης Μαρινέλης, εθελοντής Δασοπυροσβέστης στους Attica Times: Mιλά για τις συγκλονιστικές στιγμές...

Δημήτρης Μαρινέλης, εθελοντής Δασοπυροσβέστης στους Attica Times: Mιλά για τις συγκλονιστικές στιγμές στις Πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Σταμάτας

Στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη Σταμάτα και την Πάρνηθα, η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων. Από τις πρώτες ώρες των πυρκαγιών, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της Ο.Ε.Δ.Δ. έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με στόχο να περιορίσουν τη φωτιά και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων. O Δημήτρης Μαρινέλης, εθελοντής δασοπυροσβέστης, μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.Δ.Δ. και έφορος δημοσίων σχέσεων, μιλά στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

Πώς συνέβαλε η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) στην καταπολέμηση των πρόσφατων πυρκαγιών στη Σταμάτα και την Πάρνηθα; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε;

Δ.Μ.: Η Ο.Ε.Δ.Δ. κινητοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου το μεσημέρι, με την έναρξη της πυρκαγιάς στο Κατσιμίδι με δύο (2) οχήματα και εννεαμελές πλήρωμα εθελοντών τα οποία μετέβησαν στο μέτωπο σε συνδρομή του ΠΣ. Την ίδια μέρα τα μεσάνυχτα οργανώθηκε αλλαγή πληρώματος του μετώπου με έξι (6) εθελοντές δασοπυροσβέστες. Η επιχείρηση έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Την ίδια μέρα, Κυριακή μεσημέρι, με την έναρξη της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η Ο.Ε.Δ.Δ. μετέβη με τρία οχήματα και έντεκα (11) εθελοντές. Στις 22:00 έγινε αλλαγή πληρώματος και έξι (6) εθελοντές παρέμειναν στο μέτωπο έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Καθ’όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων υπήρχε πάντα πλήρως επανδρωμένο όχημα διαθέσιμο για την κάλυψη των τριών Δημοτικών ενοτήτων Κηφισιάς-Εκάλης-Ν. Ερυθραίας.

Η κυριότερη πρόκληση ήταν η αντιμετώπιση της μεγάλης έντασης της φωτιάς και του πυροθερμικού φορτίου σε συνδυασμό με τη προσπάθεια να μην εισέλθει η φωτιά σε κατοικίες.

Ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει κάποιος εθελοντής δασοπυροσβέστης στην Ο.Ε.Δ.Δ., υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες;

Δ.Μ.: Το βασικότερο κριτήριο είναι η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και να έχει για αυτόν αξία το «ευχαριστώ» των συνανθρώπων μας και τίποτα περισσότερο.

Δεχόμαστε μέλη από 17 ετών (με συναίνεση γονέα) αλλά για να μπορέσει εθελοντής μας να μπει σε όχημα και να επιχειρήσει στις δράσεις μας θα πρέπει καταρχάς να είναι ενήλικας, να έχει περάσει τον ετήσιο κύκλο εκπαιδεύσεων της Ομάδας και να έχει πιστοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα ως εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Ενδιαφέρον από πολίτες υπάρχει και γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο έντονο, τόσο στο να συμμετάσχουν οι ίδιοι σαν εθελοντές, όσο και να συνδράμουν σαν χορηγοί/δωρητές στις ανάγκες μας, δεδομένου ότι η Ομάδα δεν έχει άλλους πόρους πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ποια είναι η άποψή σας για την επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης στην Ελλάδα; Ποιες επιπλέον εναέριες δυνάμεις και εξοπλισμό πρέπει να αποκτήσουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Δ.Μ.: Δεν είναι η θέση μία εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας να αξιολογήσει αυτά τα ερωτήματα. Να ξέρετε όμως ότι τόσο οι Εθελοντικές ομάδες, σαν την Ο.Ε.Δ.Δ., αλλά και το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, κάθε φορά που επιχειρούν ξεπερνούν εαυτόν με τα μέσα που διαθέτουν.

Υπάρχει κάποια πυρκαγιά που να σας έχει εντυπωθεί στη μνήμη και γιατί;
Δ.Μ.: Σίγουρα η περσινή πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου, όπου χάσαμε πάνω από 900.000 στρέμματα δάσους, πολύτιμου όχι μόνο ως πνεύμονας οξυγόνου για την περιοχή, όχι μόνο ως φυσικό εμπόδιο στις πλημμύρες του χειμώνα, αλλά και ως πολύτιμο και μοναδικό ενδιαίτημα μίας πληθώρας αρπακτικών και άλλων πουλιών και ζώων, μοναδικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως ο Μαυρόγυπας και ο Ασπροπάρης. Η πυρκαγιά του Έβρου ήταν ο ορισμός της «Megafire”, πραγματικά καιγόταν όλος ο ορίζοντας, από άκρη σε άκρη και ο καπνός ήταν τόσο μεγάλου όγκου και πυκνότητας που έφτανε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και άλλαζε χρώμα, από μαύρο σε άσπρο, λόγω θερμοκρασίας. Εικόνες εντυπωσιακές αλλά και εφιαλτικές.

Η Ο.Ε.Δ.Δ., μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες αλλά και Γάλλους εθελοντές με τους οποίες έχουμε πάγια συνεργασία, συνέδραμε το Πυροσβεστικό Σώμα σε πληθώρα μετώπων επί σειρά ημερών, σε συνεργασία με την WWF και τον φορέα διαχείρισης του Πάρκου Δαδιάς. Δυστυχώς δεν νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό το μέγεθος της καταστροφής αυτής της πυρκαγιάς του Έβρου, παρά μόνον στο ντόπιο πληθυσμό.



Ροη Ειδήσεων