Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΟ καύσωνας χτυπά τη χώρα - Πόσο θα διαρκέσει

Ο καύσωνας χτυπά τη χώρα – Πόσο θα διαρκέσει

Ένας παρατεταμένος καύσωνας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 43 βαθμούς. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες θα διατηρήσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται εδώ και ενάμιση μήνα, πριν φτάσουμε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού.

Η επόμενη δεκαήμερη περίοδος θα είναι δύσκολη, όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των ανέμων, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο, με την Κρήτη να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή τη στιγμή.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στο Σκάι: «Έχουμε μπροστά μας ακόμα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου και θα είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών».

Η θερμική δυσφορία είναι έντονη στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης, με την άσφαλτο να φτάνει μέχρι και τους 160 βαθμούς, επιδεινώνοντας την αίσθηση του καύσωνα λόγω του τσιμέντου και της κίνησης των οχημάτων.

Στη 1:30 μ.μ., το θερμόμετρο στη Νέα Φιλαδέλφεια έδειχνε 41 βαθμούς, κάνοντας τη ζέστη ανυπόφορη και την ταλαιπωρία μεγάλη. Το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε μια τεράστια θερμική νησίδα, με εξαίρεση τα πράσινα προάστια.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναφέρει ότι η αίσθηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης είναι συνήθως 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη από την περιφέρεια, και στην Αθήνα χτες, η διαφορά μεταξύ του κέντρου και των περιοχών όπως η Κηφισιά ή το Μαρούσι ήταν 6 βαθμοί.

Παρά την πρωινή δροσιά, περιοχές όπως η Ελευσίνα και τα Σπάτα είναι τα πιο θερμά σημεία της Αττικής, με το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια να υποφέρουν ιδιαίτερα τη νύχτα όταν το τσιμέντο απελευθερώνει τη θερμότητα που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε ότι οι πυκνοκατοικημένες περιοχές, λόγω της θερμικής νησίδας, καταγράφουν υψηλότερες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα το βράδυ.

Μόνο το πράσινο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση τις ημέρες του καύσωνα. Τα πάρκα και τα άλση όπως το Άλσος Παπάγου και η Ακαδημία Πλάτωνος, προσφέρουν δροσιά στους κατοίκους.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησε την εφαρμογή EXTREMA GLOBAL, που παρέχει οδηγίες προστασίας από τις ακραίες θερμοκρασίες. Η εφαρμογή εντοπίζει δροσερές διαδρομές και κλιματιζόμενους χώρους, καθώς και περιοχές με σκιά ή συντριβάνια που μειώνουν τη θερμική δυσφορία.

Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου της ΕΡΤ αναφέρει ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί επ’ αόριστον με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 43-44 βαθμούς σε ευάλωτες περιοχές, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Το Σάββατο αναμένεται ηλιοφάνεια με ελάχιστες βροχές στα ορεινά, βόρειους ανέμους 3-5 μποφόρ και θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς στα δυτικά. Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς με βόρειους ανέμους έως 5 μποφόρ, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς.

Η Κυριακή θα είναι ηλιόλουστη με λίγες μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου και βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να παραμένουν σε δροσερούς και σκιερούς χώρους, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά και ανεμιστήρες, να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία και να καταναλώνουν ελαφριά γεύματα και άφθονο νερό. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για τα μωρά, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Για περισσότερες οδηγίες και πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΥ.



Ροη Ειδήσεων