Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΠολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική και Κρήτη – Ποιες περιοχές που...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική και Κρήτη – Ποιες περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σήμερα αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις περιφέρειες Αττικής και Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Κρήτης
– Περιφέρεια Αττικής
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών.

Επιπλέον, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), χρήση υπαίθριων ψησταριών, κάπνισμα μελισσών και ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις παραπάνω περιοχές είναι σε μερική επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τυχόν αυξημένες ανάγκες λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Παράλληλα, είναι σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, με περιπολίες εναέριας επιτήρησης και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών παραμένει σε εφαρμογή, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter.
– Να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση www.civilprotection.gr.



Ροη Ειδήσεων