Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΣτους 43 βαθμούς θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος

Στους 43 βαθμούς θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος

Οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική που επηρεάζουν μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα συνεχίσουν να προκαλούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη (18/7), με τις υψηλότερες τιμές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας έως και την Παρασκευή. Η εργασία σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται από τις 12:00 έως τις 17:00, ενώ όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εργάζονται σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατόν, θα δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Αν και το ισχυρό μελτέμι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Την Παρασκευή αναμένονται τοπικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα και η θερμοκρασία εκεί θα πέσει ελαφρώς. Το Σάββατο και την Κυριακή θα υποχωρήσει ακόμα λίγο, αλλά θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά επίπεδα, με την Αθήνα να φτάνει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα στα ηπειρωτικά και λίγες μπόρες στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, ενώ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα φτάσει τοπικά τους 43 βαθμούς. Στο Ιόνιο, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου, ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα είναι χαμηλότερη.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος, με βόρειους ανέμους στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ που θα εξασθενήσουν το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 39 με 40 βαθμούς, με τις μέγιστες τιμές στα ανατολικά να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος, με λίγα σύννεφα το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από το εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Β. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές, κυμαινόμενες στις περισσότερες περιοχές μεταξύ 27 και 29 βαθμών Κελσίου.

Αναλυτικότερα, για σήμερα και αύριο Πέμπτη (18/7):

α. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.

β. Στο Ιόνιο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου.

γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην Αττική και τον νομό Θεσσαλονίκης, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (19/7):

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στο Ιόνιο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37 και 39 βαθμών Κελσίου.

γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην Αττική και τον νομό Θεσσαλονίκης, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή το απόγευμα θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας στη βόρεια χώρα.



Ροη Ειδήσεων