Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήTop ΕπικαιρότηταΣυμβαίνει τώρα: Παγκόσμιο τεχνολογικό «κραχ» λόγω μαζικής κατάρρευσης πληροφοριακών συστημάτων - Ποιοι...

Συμβαίνει τώρα: Παγκόσμιο τεχνολογικό «κραχ» λόγω μαζικής κατάρρευσης πληροφοριακών συστημάτων – Ποιοι τομείς έχουν επηρεαστεί

Μια μεγάλη τεχνική βλάβη στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft έχει επηρεάσει τη λειτουργία τραπεζών, εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αεροδρομίων και μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας προβλήματα σε πτήσεις.

Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και σούπερ μάρκετ παγκοσμίως σταμάτησαν να λειτουργούν όταν εμφανίστηκαν οθόνες σφάλματος στους υπολογιστές με Windows.

«Όλα τα Windows της Microsoft έχουν καταρρεύσει, απομονώνοντας τις επικοινωνίες των εταιρειών μεταξύ τους. Είναι σαν να έχει αποκλειστεί η Αυστραλία, εκτός από ορισμένα συστήματα που συνεχίζουν να λειτουργούν», ανέφερε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Αυστραλία, Αλέκος Μαρκέλος.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση τέτοιων συστημάτων στον κόσμο και μάλλον έγινε πρώτα αντιληπτή στην Αυστραλία λόγω της διαφοράς ώρας», πρόσθεσε ο ανταποκριτής.

Αναφορές υποδεικνύουν ότι υπεύθυνη μπορεί να είναι η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike. Η εταιρεία ανέφερε ότι η διακοπή σχετίζεται με μια πρόσφατη ενημέρωση των συστημάτων της και ότι εργάζεται για την αποκατάσταση.

Η Crowdstrike δημοσίευσε ηχογραφημένο μήνυμα όταν το Reuters επικοινώνησε με την τεχνική υποστήριξη, δηλώνοντας ότι γνωρίζει για προβλήματα στα Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Αυστραλία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή οφείλεται σε επίθεση στον κυβερνοχώρο, δήλωσε η Μισέλ ΜακΓκίνες, Συντονίστρια Εθνικής Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο της Αυστραλίας, σε ανάρτηση στο “X”.

Χρήστες στην Αυστραλία ανέφεραν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές τους. Οι τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία επίσης επηρεάστηκαν.

Βρετανία: Σύστημα κρατήσεων υγείας εκτός λειτουργίας

Ένα σύστημα κρατήσεων υγείας στην Αγγλία βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ανέφεραν υγειονομικοί αξιωματούχοι στην πλατφόρμα “X”.

Το Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε επίσης να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν μπορεί να μεταδώσει ζωντανό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή και ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα “X”.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθόνες δείχνουν μήνυμα «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Καταγράφουν πτώση

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης άνοιξαν με πτώση σήμερα και αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες λόγω οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επηρεάστηκε από το τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα μετάδοσης πληροφοριών, καθυστερώντας την εμφάνιση των μεταβολών στον δείκτη FTSE100.

«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα λόγω τρίτου μέρους, εμποδίζοντας τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», ανέφερε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για την αποκατάσταση της υπηρεσίας. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα υποχώρησε κατά 0,61%.

Στις πρώτες στιγμές της συνεδρίασης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 0,27% και ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,46%. Το γερμανικό χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra λειτουργεί κανονικά, όπως και το ελβετικό χρηματιστήριο.



Ροη Ειδήσεων