Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΤα έκτακτα μέτρα για τις τιμές του ρεύματος εξηγεί ο υπουργός Περιβάλλοντος...

Τα έκτακτα μέτρα για τις τιμές του ρεύματος εξηγεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής της χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς, η οποία θα προκύψει από την επιβολή ενός ειδικού τέλους στους παραγωγούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο συνδυασμός παρατεταμένου καύσωνα στην Ελλάδα, μη αναμενόμενου καύσωνα από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια, και της αδιάλειπτης αυξημένης ζήτησης προς τη Δύση, έχει δημιουργήσει το πρόβλημα αυτό.

«Υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, πανευρωπαϊκό», τόνισε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει πλέον ολοκληρωθεί και η νέα οδηγία προβλέπει έναν έκτακτο μηχανισμό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς απαιτεί τρεις μήνες κρίσης για να τεθεί σε ισχύ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής μπροστά στα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη», ανέφερε.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τρία μέτρα:

1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες.
2. Επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο, με λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν σύντομα, ώστε να παρακολουθηθούν οι τιμές.
3. Ενσωμάτωση της έκτακτης οδηγίας με πρόσθετες πρόνοιες που σχετίζονται με ενδημικά χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε την επιβολή του έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ρεύματος και την απόφαση για επιδότηση των λογαριασμών τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει παθητικά την Ευρώπη να δράσει.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έσοδα για να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά.



Ροη Ειδήσεων