Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΤιμολόγια Ρεύματος: Έρχεται μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάεων

Τιμολόγια Ρεύματος: Έρχεται μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάεων

Η κυβέρνηση δημιουργεί έναν μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα με τις επιδοτήσεις για τις αναμενόμενες αυξήσεις τιμών τον Αύγουστο.

Κατά την παρουσίαση των μέτρων για τον έλεγχο των τιμών τον Αύγουστο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμαναν ότι οι ακραίες διαφορές στις τιμές μεταξύ γειτονικών αγορών αναδεικνύουν τις ατέλειες της εσωτερικής αγοράς, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την ισχύουσα Οδηγία 1711/2024.

Η εν λόγω οδηγία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να θέτουν πλαφόν στις τιμές ρεύματος, αλλά υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, όπως:

– Οι μέσες τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 φορές υψηλότερες από τη μέση τιμή των τελευταίων πέντε ετών και να ανέρχονται τουλάχιστον στα 180 EUR/MWh, αναμενόμενες να διατηρηθούν για έξι μήνες.
– Οι απότομες αυξήσεις των τιμών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%, αναμενόμενες να συνεχιστούν για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Λόγω των συχνών περιφερειακών ή σύντομης διάρκειας κρίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα που θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται, με λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέποντας την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος όπως στην ενεργειακή κρίση. Οι νέες ρυθμίσεις θα θεσπιστούν άμεσα, ενσωματώνοντας την Οδηγία 1711/2024 στην εθνική νομοθεσία πριν από τον Ιανουάριο του 2025.

Οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των τιμών χονδρικής στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ήταν η αυξημένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και η ανεπάρκεια των διασυνοριακών διασυνδέσεων για τη μεταφορά ενέργειας από χώρες με χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές χονδρικής στο ελληνικό Χρηματιστήριο έφτασαν σε ορισμένες στιγμές την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από 750 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ήταν περίπου 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά την ενεργειακή κρίση, η τιμή χονδρικής δεν ξεπέρασε τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν η τιμή του φυσικού αερίου ήταν πάνω από 160 ευρώ.

Η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα τον Ιούλιο ήταν 131 ευρώ, σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπου κυμαινόταν μεταξύ 60 και 100 ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αποτρέψει τις αυξήσεις της χονδρικής από το να επηρεάσουν τα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου μέσω επιδότησης, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τα τιμολόγια των προμηθευτών τον επόμενο μήνα. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από φορολογία στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Οι επιδοτήσεις θα δοθούν σε νοικοκυριά με κυμαινόμενα τιμολόγια για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον Αύγουστο.



Ροη Ειδήσεων