Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήFinancial Times: Ο Μητσοτάκης ζητά από την Φον Ντερ Λάιεν ευρωπαϊκή λύση...

Financial Times: Ο Μητσοτάκης ζητά από την Φον Ντερ Λάιεν ευρωπαϊκή λύση για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει «ευρωπαϊκές παρεμβάσεις» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και του κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε μεγάλες διαφορές στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά οδήγησαν σε «απότομες και μεγάλες ανατιμήσεις», ζητώντας από τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μια «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τις δυνατότητες διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας και να βελτιώσει την εποπτεία της αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί», που είναι «ακατανόητο ακόμα και για ειδικούς».

Επισημαίνει, επίσης, ότι εκτός από τους εποχικούς παράγοντες, όπως ο καύσωνας και η ανομβρία, οι τιμές επηρεάζονται και από τις βλάβες στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας λόγω των ρωσικών επιθέσεων, κάτι που αναγκάζει το Κίεβο να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία αντιμετώπισαν επίσης απότομες αυξήσεις στη χονδρική τιμή ενέργειας το καλοκαίρι, με τους «FT» να σημειώνουν ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί την πρόταση του Μάριο Ντράγκι, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, για ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και το σύστημα τιμολόγησης, που υπέβαλε πρόσφατα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.



Ροη Ειδήσεων