Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗΠΑ: 14χρονος μαθητής ο δράστης του μακελειού με τέσσερις νεκρούς στη Τζόρτζια

ΗΠΑ: 14χρονος μαθητής ο δράστης του μακελειού με τέσσερις νεκρούς στη Τζόρτζια

Ο μαθητής που συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς σε λύκειο κοντά στην Ατλάντα, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, είναι 14 ετών, σύμφωνα με τις Αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο δράστης συνελήφθη», δήλωσε ο Κρις Χόσι, διευθυντής του γραφείου ερευνών της Τζόρτζια, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

Οι Αρχές αποκάλυψαν τα στοιχεία του μαθητή.

Ο έφηβος θα κατηγορηθεί για «φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος στη συνέντευξη Τύπου έξω από το λύκειο Απαλάτσι, στη Γουάιντερ, περίπου 70 χλμ. βορειοανατολικά της Ατλάντα.

Διευκρινίστηκε ότι οι τέσσερις νεκροί είναι δύο μαθητές και δύο καθηγητές. Επιπλέον, εννέα άτομα – οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής – τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σχολείο μετά από κλήσεις γύρω στις 10:20 π.μ. (τοπική ώρα) χθες.

Αντιμέτωπος με τον φύλακα του σχολείου, ο νεαρός «συνειδητοποίησε αμέσως ότι εάν δεν παραδινόταν» θα έχανε τη ζωή του, όπως ανέφερε ο τοπικός σερίφης, Τζαντ Σμιθ. «Έπεσε στο έδαφος και συνελήφθη», πρόσθεσε.

Έχει ήδη δώσει κατάθεση, αν και «δεν γνωρίζουμε» ακόμη αν είχε συγκεκριμένο στόχο, όπως δήλωσαν οι Αρχές.

Δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν κάποια σύνδεση μεταξύ του δράστη και των θυμάτων, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο έφηβος χρησιμοποίησε ένα «AR-τύπου τουφέκι», όπως αποκάλυψαν οι Αρχές.

Αυτό είναι το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ.

Μαρτυρίες:

Σύμφωνα με το ABC News, ο μαθητής Σέρτζιο Καλντέρα ανέφερε ότι άκουσε πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν σε εργαστήριο χημείας. Ένας καθηγητής είπε στη δασκάλα να κλείσει την πόρτα επειδή «υπάρχει ένας ένοπλος».

Παρά το γεγονός ότι κρύβονταν, κάποιος χτυπούσε επίμονα την πόρτα. Όταν οι ήχοι σταμάτησαν, ακολούθησαν περισσότεροι πυροβολισμοί και κραυγές. Οι μαθητές απομακρύνθηκαν αργότερα προς το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μαθήτρια ονόματι Λάιλα Φάρελ περιέγραψε πως οι μαθητές στοίβαξαν έπιπλα μπροστά από την πόρτα για να εμποδίσουν την είσοδο.

Η Κάιλι Άμπνερ, σε μάθημα γεωμετρίας την ώρα των πυροβολισμών, ανέφερε ότι ο καθηγητής τους προσπαθούσε να ασφαλίσει την πόρτα με το θρανίο του.

Ιστορικό του δράστη:

Ο δράστης είχε ανακριθεί τον Μάιο του 2023 από το FBI, μετά από ανώνυμες αναφορές για διαδικτυακές απειλές πυροβολισμών σε σχολείο. Τότε, δεν υπήρξε λόγος για σύλληψη, σύμφωνα με το FBI.

Πολιτικές αντιδράσεις:

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον δράστη «άρρωστο και παρανοϊκό τέρας», ενώ η Κάμαλα Χάρις τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η «επιδημία» ένοπλης βίας. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να μην επιτρέψουν οι ΗΠΑ να γίνουν οι επιθέσεις σε σχολεία «κανονικότητα».



Ροη Ειδήσεων