Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΚαιρός: Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ - Πρόγνωση των φαινομένων μέχρι...

Καιρός: Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ – Πρόγνωση των φαινομένων μέχρι την Παρασκευή

Η κακοκαιρία «Atena» αναμένεται να επιδεινώσει τον καιρό στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (11/9). Σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες προβλέπονται σε πολλές περιοχές, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2024, παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ένα βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε στη Δυτική Μεσόγειο προκαλεί την κακοκαιρία «Atena», η οποία κινείται ανατολικά προς τη χώρα μας. Το σύστημα αυτό θα επιφέρει έντονα φαινόμενα όπως ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικά:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09/09) μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (10/09), οι έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο.
2. Από το πρωί της Τρίτης (10/09) μέχρι το απόγευμα, τα φαινόμενα θα πλήξουν τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα.
3. Από το απόγευμα της Τρίτης (10/09) έως το απόγευμα της Τετάρτης (11/09), αναμένεται να σημειωθούν καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και στις Σποράδες.
4. Την Τετάρτη (11/09), από το πρωί μέχρι το απόγευμα, η Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα επηρεαστούν έντονα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, με την ένταση να φτάνει στα πελάγη μέχρι τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα για την εποχή, φτάνοντας τους 29-32°C.

Οι περιοχές αναλυτικά:

  • Μακεδονία και Θράκη: Αραιές νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά, και το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές στη δυτική Μακεδονία, ενώ τη νύχτα θα εμφανιστούν καταιγίδες.
  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, φέρνοντας τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα ενταθούν το βράδυ.
  • Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις θα πυκνώσουν το βράδυ.
  • Κυκλάδες και Κρήτη: Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις.
  • Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα: Αραιές νεφώσεις που θα αυξηθούν από το απόγευμα.
  • Θεσσαλία: Νεφώσεις θα πυκνώσουν το βράδυ, και θα ακολουθήσουν τοπικές βροχές.

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες:

  • Τρίτη (10/09): Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με εξαίρεση τη Θράκη, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά σε διάφορες περιοχές.
  • Τετάρτη (11/09): Στα δυτικά, οι βροχές θα συνεχιστούν το πρωί, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν καταιγίδες που θα εξασθενήσουν το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και νότιες διευθύνσεις, με ένταση 3-5 μποφόρ.
  • Πέμπτη (12/09): Στις ανατολικές περιοχές, οι νεφώσεις θα συνοδεύονται από τοπικές βροχές, αλλά ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κυρίως αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις.
  • Παρασκευή (13/09): Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.



Ροη Ειδήσεων