Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΛειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης του νερού - Τι λέει το υπουργείο...

Λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης του νερού – Τι λέει το υπουργείο ενέργειας

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τη λειψυδρία σε όλη τη χώρα έγινε την Τετάρτη το πρωί, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τους υφυπουργούς Νίκο Ταγαρά και Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ.

Ο πρωθυπουργός, από τη ΔΕΘ, ανακοίνωσε «διαδικασίες – εξπρές» για την επίλυση της υδροδότησης του Λεκανοπεδίου Αττικής μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Η σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων κατά 50% φέτος έχει προκαλέσει έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο της χώρας.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε το βαθμό που η λειψυδρία πλήττει διάφορες περιοχές, με έμφαση στο νότιο Αιγαίο, περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης, ενώ σημείωσε και τα προβλήματα της Αττικής, η οποία εξαρτάται από την κεντρική Ελλάδα για την υδροδότησή της.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η έκδοση «Κοινής Υπουργικής Απόφασης κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος». Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων μέσω της μείωσης του αριθμού τους στο 1/4, με την ΕΥΔΑΠ να επεκτείνεται στην υπόλοιπη Αττική, την Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα, ενώ η ΕΥΑΘ θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Σε άλλες περιοχές θα υπάρχει «1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα», ενώ θα υπάρξει ρύθμιση για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.

Τα «τιμολόγια», όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, θα καθορίζονται από τους παρόχους και θα ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ, με περιορισμούς στις αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τον «Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή». Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα εισαχθεί κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση, με την πρώτη κλίμακα να είναι «οικονομικά προσιτή» και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν ζητήματα ύδρευσης, άρδευσης και πλημμυρών, ενώ μίλησε για επενδύσεις των παρόχων που στοχεύουν στη μείωση των διαρροών.

Αναφέρθηκε επίσης σε πηγές χρηματοδότησης, όπως «το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών» και το Πράσινο Ταμείο.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για τα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά και ανέφερε ότι «η αφαλάτωση είναι μία λύση», αρκεί να συνδεθεί με το χαμηλό κόστος των «ανανεώσιμων πηγών» σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, ώστε τα νησιά να έχουν προσιτό νερό



Ροη Ειδήσεων