Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣυνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας

Συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας

Σήμερα (21/9), η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σε τεταμένο κλίμα για να καθορίσει τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία. Βάσει της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου. Εντύπωση προκάλεσε η παραίτηση της Έλενας Ακρίτα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και η παραίτηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή μετά από εξηγήσεις που έδωσε.

Στη συνεδρίαση θα φανεί αν το ευρύ μέτωπο που διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία ενάντια στον Στέφανο Κασσελάκη στην πρόσφατη πρόταση μορφής παραμένει ενιαίο. Στην κλειστή αυτή συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν επίσης οι λεπτομέρειες για το συνέδριο, την εκλογή νέων συνέδρων και τις προεδρικές εκλογές.

Για την κατάθεση υποψηφιότητας, απαιτούνται 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή βουλευτές. Αν και στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία το θέμα της αυστηροποίησης των κριτηρίων, όπως το «πόθεν έσχες», φάνηκε να κλείνει, δεν αποκλείεται να επανέλθει προς συζήτηση από μέλη της ΚΕ.

Από τη Δευτέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, περιμένοντας πρώτα τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο άλλος πιθανός υποψήφιος, διατηρεί στάση αναμονής, ενώ ο Νικόλας Φαραντούρης δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα, καθώς επικεντρώνεται στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις ως ευρωβουλευτής, που έχουν αυξηθεί με τη συμμετοχή του σε επιτροπές και forum στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Ο Παύλος Πολάκης είναι έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία, καταθέτοντας στην Κεντρική Επιτροπή προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών του συνεδρίου και της προεδρικής εκλογής.

Αν εγκριθεί η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, η προθεσμία για τις υποψηφιότητες θα λήξει ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή στις 24 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ένα νέο εσωκομματικό επεισόδιο προέκυψε, καθώς μετά από δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα» και θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς αντέδρασε, ρωτώντας με ποια ιδιότητα κάνει αυτή τη δήλωση.

Εν τω μεταξύ, η ένταση μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση κορυφώνεται, με τους δύο να δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ο ένας εναντίον του άλλου.



Ροη Ειδήσεων