Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΆρον άρον εγκαταλείπουν τη Φλόριντα οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τον...

Άρον άρον εγκαταλείπουν τη Φλόριντα οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τον κυκλώνα Μίλτον

Οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ έχουν σήμερα την τελευταία τους ευκαιρία είτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε να προετοιμαστούν για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ο πιο καταστροφικός που έχει πλήξει την περιοχή μέχρι σήμερα. Με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στους δρόμους, ενώ σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα.

Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 σύμφωνα με την κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι η πορεία του Μίλτον ενδέχεται να μεταβληθεί. Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν «διακυμάνσεις στην ένταση» του κυκλώνα καθώς πλησιάζει τις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο κυκλώνας κατευθύνεται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού. Χθες, Τρίτη, διέσχισε τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές χωρίς απώλειες ζωών.

«Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης είτε συναγερμού», ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις χθες.

Ο Μίλτον θα μπορούσε να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τον συντονισμό των προετοιμασιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», υπογράμμισε στους κατοίκους της Φλόριντα, της τρίτης πιο πολυπληθούς πολιτείας των ΗΠΑ.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, σε συνέντευξή της στο ABC, κάλεσε επίσης τους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να επηρεαστούν να «ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών αξιωματούχων».

Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και από την απόφαση του Μπάιντεν να αναβάλει το ταξίδι του στη Γερμανία και την Ανγκόλα. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει πιο πιθανή την ταχεία ενίσχυση των καταιγίδων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ισχυρότερων κυκλώνων, καθώς οι θερμοκρασίες των θαλασσών και των ωκεανών αυξάνονται, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το NOAA, η θερμοκρασία στον βόρειο Ατλαντικό αυξάνεται για περισσότερο από έναν χρόνο και έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι εξηγεί πως, «αν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα επιβεβαιωθούν, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο Μίλτον στις παράκτιες περιοχές μπορεί να είναι διπλάσιες από εκείνες που προκάλεσε ο κυκλώνας Ελίν πριν δύο εβδομάδες».

«Ο Μίλτον ενισχύθηκε τη Δευτέρα με εξωφρενικό ρυθμό, έναν από τους πιο γρήγορους που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στον Ατλαντικό», πρόσθεσε. «Θα πλημμυρίσουν τα πάντα».

Στη Φλόριντα, διανεμήθηκαν γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και σκηνές, καθώς πολλοί κάτοικοι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην Τάμπα, δεκάδες άνθρωποι περίμεναν χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους άμμου για την προστασία των σπιτιών τους από τις πλημμύρες.

«Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα», δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Εντολές αναγκαστικής εκκένωσης έχουν δοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες, επηρεάζοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η εκκένωση είναι υποχρεωτική για τους κατοίκους οίκων ευγηρίας και εκείνους που ζουν σε τροχόσπιτα.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων καυσίμων της πολιτείας έχει εξαντλήσει τα καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Στη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα πριν μετακινηθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

«Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω κι εγώ, όχι άμεσα, αλλά μάλλον αργότερα απόψε», εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, ανέφερε ότι είναι επίσης έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Στο Ορλάντο, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13:00 σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ είχαν πληγεί από τον κυκλώνα Ελίν, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, με τουλάχιστον 235 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.



Ροη Ειδήσεων