Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕυλογιά προβάτων: Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα - Σε συναγερμό το υπουργείο Αγροτικής...

Ευλογιά προβάτων: Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα – Σε συναγερμό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η ευλογιά των προβάτων. Κι αυτό τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Έβρο και ήδη έχουν φτάσει στην Κόρινθο, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Θράκη και Μαγνησία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινώνει το κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες.

«Το 80% κάθε κοπαδιού θα νοσήσει και θα ψοφήσει»

Όπως τόνισε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος στο OPEN, η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες, συγκριτικά με την πανώλη που κρατά 2-3 ημέρες και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ εντοπίστηκε εγκαίρως στον Έβρο μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία. «Ενώ εντοπίστηκε εγκαίρως στον Έβρο μεταδόθηκε στη Καβάλα και στις Σέρρες και ξαφνικά έφτασε στην Κόρινθο και τη Μεσσηνία. Αυτό σημαίνει ότι το 80% κάθε κοπαδιού θα νοσήσει και θα ψοφήσει σίγουρα», υπογράμμισε.

«Δεν έχουν δώσει τόση σημασία στο γεγονός ότι η ευλογιά των προβάτων μεταδίδεται πολύ γρήγορα, δεν την πιάνουν τα απολυμαντικά. Αν γίνει το μπαμ θα αρχίσουν να χάνονται ζώα και μονάδες η μια μετά την άλλη, που σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστεί άμεσα», πρόσθεσε σχετικά ο Θωμάς Μόσχος, τονίζοντας ότι η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι να γίνουν εμβολιασμοί κατά της ευλογιάς γύρω γύρω από τις ζώνες επιτήρησης, ώστε να σταματήσει η μετάδοση της ασθένειας εκεί.

«Πρέπει να μας πουν πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά των προβάτων από την Αλεξανδρούπολη ή τις Σέρρες στην Κόρινθο και τη Μεσσηνία περνώντας 3-4 Περιφέρειες. Που σημαίνει ότι κάποιος έχει κουβαλήσει παράνομα ζώα ή ζωοτροφές από ζώνες επιτήρησης», πρόσθεσε, θεωρώντας βέβαιο ότι οι τιμές θα αυξηθούν.



Ροη Ειδήσεων