Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚΕΔΕ: Το Δ.Σ. ψήφισε για την αναστολή εφαρμογής της ΚΥΑ για τιμολόγηση...

ΚΕΔΕ: Το Δ.Σ. ψήφισε για την αναστολή εφαρμογής της ΚΥΑ για τιμολόγηση νερού

Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την αναστολή της εφαρμογής της ΚΥΑ σχετικά με την κοστολόγηση του νερού επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του “in”. Η ΚΕΔΕ ζητά να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το ΥΠΕΝ και να καλυφθούν οικονομικά οι ΔΕΥΑ με τη χρηματοδότηση που έχει ανακοινωθεί, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω ενεργειακού κόστους.

Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων, με βάση διαρροές από το ΥΠΕΝ που παραβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ, αποτέλεσε σημαντικό αντικείμενο συζήτησης στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος της, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ, η ΕΔΕΥΑ και η ΕΕΤΑΑ έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στο ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μίας ενιαίας ΔΕΥΑ ανά νομό, διατηρώντας ως έχει τη δομή στα νησιά και προβλέπει χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ για κάλυψη ενεργειακών αναγκών και ακόμα 250 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του σχεδίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί.

Σύμφωνα με φήμες, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την επέκταση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι στο οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, η ΚΕΔΕ δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετη, εφόσον υπάρξει συναίνεση των τοπικών δήμων. Ειδικά για τις Κυκλάδες, όμως, η ΕΥΔΑΠ θα έχει την πλειοψηφία στα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, παρά την αρχική συμφωνία για 100% έλεγχο από την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε: «Ζητάμε και προειδοποιούμε το ΥΠΕΝ ότι αν αληθεύουν αυτά τα σενάρια που διαρρέουν, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ούτε καν να συζητήσουμε, γιατί καταπατούνται αυτά που συμφωνήσαμε».

Επίσης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ επιδιώκει την αναστολή της νέας ΚΥΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού. Τονίζει ότι το κράτος μεταφέρει στους δήμους όλες τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του ενωσιακού δικαίου για τη διαχείριση των υδάτων, χωρίς να προβλέπει κατάλληλη στήριξη και εξοπλισμό για τις ΔΕΥΑ.

Προτάσεις και οικονομικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ στον Προϋπολογισμό 2025

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ διαπιστώνει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των οικονομικών πόρων που δικαιούνται οι δήμοι και αυτών που αποδίδονται. Για το 2024, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι δήμοι θα έπρεπε να λάβουν 7,9 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση αποδόσεων ανέρχεται μόλις στα 2,2 δισ. ευρώ. Το 2025, παρά την προβλεπόμενη αύξηση, οι αποδόσεις απέχουν σημαντικά από τα 8,3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Ν. 3852/2010.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ απαιτεί συγκεκριμένες αλλαγές στον Προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων την εφαρμογή του Ν. 3852/10 χωρίς παρεκκλίσεις, την κατάργηση άρθρων που περιορίζουν τη χρηματοδότηση και την καταβολή παρακρατηθέντων πόρων. Επίσης, ζητά την επαναφορά τελών που αφαιρέθηκαν από τους δήμους, καθώς και τον προσδιορισμό νέων οικονομικών πόρων για την κάλυψη επιπλέον εξόδων.

Στήριξη πληγέντων δήμων και αντίδραση στην αναστολή δημάρχου

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ενέκρινε επιχορήγηση 300.000 ευρώ στον Δήμο Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου για την αποκατάσταση ζημιών από την πυρκαγιά και στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου μετά από εμπρησμό οχημάτων. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του για την αναστολή του δημάρχου Νάουσας και ευχήθηκε δικαίωση από την Ελληνική δικαιοσύνη.



Ροη Ειδήσεων