Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών«Κρητικά Μαγειρεύουμε, Χορεύουμε και τα Παιδιά Μαθαίνουμε» – Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε...

«Κρητικά Μαγειρεύουμε, Χορεύουμε και τα Παιδιά Μαθαίνουμε» – Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή, η εκδήλωση «Κρητικά Μαγειρεύουμε, Χορεύουμε και τα Παιδιά Μαθαίνουμε», μέσα από τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, της Ένωσης Κρητών Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς.

Καταξιωμένοι Σεφ, ο Γιάννης Μπαξεβάνης & ο Νίκος Φωτιάδης, μαζί με μαθητές της πόλης μας, μαγείρεψαν κρητικά εδέσματα, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία παραδοσιακών κρητικών προϊόντων, ακούστηκε η ομιλία της φιλολόγου Μαρλέν Σβέρκου, αναφορικά με τα διατροφικά έθιμα της Κρήτης ανά τους αιώνες, απολαύσαμε την Ένωση Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας σε μουσικοχορευτικά δρώμενα που ξεσήκωσαν το κοινό και χόρεψε μαζί τους.

Η αεικίνητη Πρόεδρος των Κρητών της πόλης μας, Ελένη Κανατά, ως οικοδέσποινα, υποδέχθηκε συντελεστές και προσκεκλημένους στην όμορφη εκδήλωση, μίλησε μέσα από την καρδιά της για την Κρήτη, μας είπε μαντινάδες, κέρασε μεζέδες και ρακή, μοίρασε αναμνηστικά δώρα στο κοινό, έσυρε το χορό, ήταν όπως πάντα η ψυχή της διοργάνωσης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Πατεράκης, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς Κώστας Τομπούλογλου και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Λίνα Γεωργίου.

Την παρουσίαση των βραβευμένων σεφ και της κεντρικής ομιλήτριας, στην έναρξη της εκδήλωσης, ανέλαβε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίας Δόμησης, Φιλοζωίας, Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Αναπληρώτρια Δημάρχου, Ευτυχία Παπαλουκά.

Παρόντες από τους αιρετούς ήταν, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αλέκος Γούλας, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Νέας Φιλαδέλφειας Τάκης Αθανασόπουλος, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Προαγωγής και Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας Γεώργιος Κελλίδης και Κοινωνικής Μέριμνας, σίτισης απόρων, Κοινωνικού Παντοπωλείου & ενδύματος, λειτουργίας ΚΗΦΗ Γιάννης Λουκιδέλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Νίκος Σερετάκης-επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Τζέλης και Στέφανος Γατσούλης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων: Σύλλογος Κρητών Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης» η Ελπίδα Παπαδόπουλου, Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» ο Χρ.Τριανταφύλλου, κ.ά.

Η Ένωση Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας επιθυμεί να απευθύνει ευχαριστίες:

Στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς για τη συνεργασία και τη φιλοξενία.

Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων με Πρόεδρο τον κύριο Πατεράκη για τη συνδιοργάνωση.

Στους βραβευμένους σεφ, κυρίους Μπαξεβάνη και Φωτιάδη για τη συνεργασία τους και για την πρωτοπόρα ιδέα τους να συμμετάσχουν και παιδιά στη μαγειρική μας εκδήλωση.

Στη φιλόλογο-συγγραφέα Μαρλέν Σβέρκου για την εμπεριστατωμένη ομιλία της, αναφορικά με τα διατροφικά έθιμα της Κρήτης ανά τους αιώνες, που εμπλούτισε την εκδήλωση.

Στις γυναίκες της Ένωσης Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, οι οποίες μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά και τα προσέφεραν με αγάπη στο κοινό, ώστε να τα γνωρίσει.

Στο χορευτικό της Ένωσης Κρητών και τους δασκάλους τους, στις μητέρες που έφεραν τα παιδάκια τους να συμμετάσχουν στο μαγειρικό project, στους προσκόπους της Νέας Φιλαδέλφειας για την ενεργή συμμετοχή τους, στην ΑμΚΕ Ίασις, στον κύριο Νασόπουλο για τη χορηγία κρεάτων και σε όλο τον κόσμο που στήριξε την εκδήλωση με την μαζική παρουσία του.

Ως Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά την Πρόεδρο κυρία Ελένη Κανατά, το διοικητικό συμβούλιο, το χορευτικό, τους χοροδιδασκάλους, τους μουσικούς, τις εξαιρετικές μαγείρισσες, όλα τα μέλη της Ένωσης Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την όμορφη αυτή εκδήλωση που με μεγάλη χαρά συνδιοργανώσαμε και υποστηρίξαμε, στοχεύοντας από κοινού στην διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στην εκπαίδευση των νέων παιδιών στο «Slow Food», σε διατροφικές συνήθειες που εξασφαλίζουν υγεία και ευεξία, με υγιεινές πρώτες ύλες της πατρίδας μας και εν προκειμένω της αγαπημένης μας Κρήτης.

Οι κορυφαίοι Έλληνες σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης & Νίκος Φωτιάδης μέσω της πρωτοβουλίας τους Chefs’ Brigade Greece – Slow Food Community έχουν ταχθεί στον αγώνα για την καλλιέργεια υγιεινών διατροφικών συνηθειών στις νέες γενιές, για την ανάδειξη της μαγειρικής με ποιοτικές και φυσικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης και θάλασσας, για την αναγνώριση της αξίας των παραδοσιακών μας προϊόντων, και ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή που τους είχαμε μαζί μας, και που μαγείρεψαν για τους Νεοφιλαδελφειώτες και Νεοχαλκηδονιώτες, στο πλαίσιο αυτής της τόσο άρτια οργανωμένης εκδήλωσης.



Ροη Ειδήσεων