Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΜειώνονται τα διόδια στην Αττική Οδό από Κυριακή 6/10 - Δείτε πόσο

Μειώνονται τα διόδια στην Αττική Οδό από Κυριακή 6/10 – Δείτε πόσο

Από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, το κόστος των διοδίων στην Αττική Οδό μειώνεται από 2,8 ευρώ σε 2,5 ευρώ. Παράλληλα, εισάγεται για πρώτη φορά μόνιμη απαλλαγή από τα διόδια για επιβατικά οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και σε αναπήρους πολέμου.

Αυτά προβλέπει η νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή κατά πλειοψηφία.

Από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, οι τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1,25€ για μοτοποδήλατα
  • 2,50€ για ΙΧ οχήματα (κατηγορίες 2, 3 και 4)
  • 6,25€ για μικρά και μεσαία φορτηγά (κατηγορία 5)
  • 10,00€ για μεγάλα φορτηγά (κατηγορία 6)

Οι πομποδέκτες e-PASS και οι κάρτες διελεύσεων θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και μετά τις 05.10.2024, μεταφέροντας τα υπόλοιπα από τους συνδρομητικούς λογαριασμούς.

Ειδικά για τον Οκτώβριο 2024, θα παραμείνουν ενεργά τα εξής συνδρομητικά προγράμματα:

  • Το Πρόγραμμα Bonus, το οποίο προσφέρει 15 δωρεάν διελεύσεις τον Οκτώβριο.
  • Τα προγράμματα Friendly και Business: Οι πρώτες 30 διελεύσεις χρεώνονται με τις νέες τιμές βασικού διοδίου, ενώ οι επόμενες 20 διελεύσεις (31η έως 50η) και οι άνω των 50 παραμένουν αμετάβλητες για τον Οκτώβριο.

Οι συσκευές e-PASS θα συνεχίσουν να ισχύουν για άλλους αυτοκινητοδρόμους, όπως και οι πομποδέκτες άλλων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική Οδό.

Για λόγους τεχνικής υποστήριξης, καλούνται οι συνδρομητές των προγραμμάτων e-PASS να ανανεώσουν τους λογαριασμούς τους έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, ώστε να αποφευχθεί υπερφόρτωση του συστήματος κατά τη μετάβαση.

Σχετικά με την οδική ασφάλεια, διατηρείται ενεργός ο Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 1024, ο οποίος παρέχει βοήθεια σε οδηγούς 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, παραμένει διαθέσιμη η δωρεάν οδική βοήθεια για μεταφορά ακινητοποιημένων οχημάτων εκτός αυτοκινητοδρόμου. Για την εξυπηρέτηση πελατών, παραμένει σε ισχύ το τηλέφωνο 210 6682222.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε τα οφέλη της νέας σύμβασης, αναφέροντας ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 3,27 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει εισπραχθεί ποτέ από περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, με σωρευτική ωφέλεια που θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε επίσης ότι διασφαλίζεται η απασχόληση των εργαζομένων στην Αττική Οδό, ενώ έχουν προβλεφθεί επενδύσεις ύψους 380 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δρόμου.

Τέλος, αναφέρθηκε στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, σημειώνοντας πως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις παραχωρήσεις έχει φέρει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στη μείωση των ατυχημάτων.



Ροη Ειδήσεων