Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΠρεμιέρα σήμερα για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Ποια η τιμή...

Πρεμιέρα σήμερα για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποια η τιμή εκκίνησης

Σήμερα, Τρίτη 15/10, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, όπως αναφέρουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην Αττική αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,15 και 1,17 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια και στα νησιά αναμένεται να είναι υψηλότερη λόγω των μεταφορικών εξόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αρχή της περιόδου πέρυσι ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (με την τιμή στην Αττική στα 1,4 ευρώ), ενώ το 2022, ο πανελλαδικός μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 1,409 ευρώ και στην Αττική στα 1,379 ευρώ.

Αγοραστές από την αγορά αναφέρουν ότι τα στοιχεία κατανάλωσης του Απριλίου, όταν τελείωσε η περίοδος θέρμανσης, δείχνουν πως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν αποθήκευσαν πετρέλαιο για τον επόμενο χειμώνα. Παρά τον καιρό που δεν απαιτεί ακόμα την άμεση αγορά πετρελαίου, όσοι ανησυχούν για πιθανή αύξηση των διεθνών τιμών θα προχωρήσουν σε παραγγελίες.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που ζουν σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ, αν παραμείνουν σταθερές οι τρέχουσες συνθήκες. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσά από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Για να λάβουν το επίδομα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους.
  • Ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους.
  • Για οικογένειες με παιδιά, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά:

  • 200.000 ευρώ για άγαμους.
  • 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα χορηγείται μέσω αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.



Ροη Ειδήσεων