Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΘάνατο και καταστροφή αφήνει πίσω του ο κυκλώνας Μίλτον - Συγκλονιστικές εικόνες

Θάνατο και καταστροφή αφήνει πίσω του ο κυκλώνας Μίλτον – Συγκλονιστικές εικόνες

Ο κυκλώνας Μίλτον σαρώνει τη δυτική ακτή της Φλόριντα με έντονες καταιγίδες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και διακοπές ρεύματος, ενώ κατευθύνεται προς τα ανατολικά. Οι κάτοικοι είναι σοκαρισμένοι από τις αναφορές για πολλούς νεκρούς και προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο κυκλώνας «χτύπησε» τη Φλόριντα γύρω στις 20:30 (τοπική ώρα), δηλαδή στις 03:30 ώρα Ελλάδας, με τους ανέμους να φτάνουν τα 195 χλμ./ώρα, αφού υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 3 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC), κοντά στη νήσο Σιέστα Κι.

Μέχρι τις 23:00 (τοπική ώρα), δηλαδή στις 06:00 ώρα Ελλάδας, η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε στα 165 χλμ./ώρα, υποβιβάζοντας τον Μίλτον στην Κατηγορία 2, αν και παραμένει πολύ επικίνδυνος.

Ο Μίλτον προκάλεσε περίπου 40 εκατοστά βροχής σε περιοχές όπως η Τάμπα και το Σεν Πίτερσμπεργκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για αρκετούς θανάτους στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα από ανεμοστρόβιλο που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι επόμενες ώρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις ανατολικές ακτές της Φλόριντα. Ο δήμαρχος της Τάμπα έκανε έκκληση στους κατοίκους να μείνουν σε ασφαλές μέρος, ενώ κηρύχθηκε δεύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες στις περιοχές Τάμπα, Σεν Πίτερσμπεργκ, Ριβέρβιου και Παλμέτο.

Στην κομητεία Μάρτιν, αξιωματούχοι αναφέρουν τραυματισμούς και εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες σπίτια, καθώς ο τυφώνας Μίλτον συνεχίζει με ισχυρούς ανέμους και καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους.

Κάτοικοι που μίλησαν στο Mega, όπως ο Θοδωρής Σαράντος από το Σεντ Λούσι, ανέφεραν ότι «μεταφέρθηκαν 16 άτομα στο νοσοκομείο και από αυτά υπάρχει κάποιος νεκρός». Σημείωσε επίσης: «Έχουμε βάλει ειδικά παντζούρια για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας από τους ανέμους που εκσφενδονίζουν αντικείμενα».

Ο Υπάτιος Σιδήρογλου από το Naples επεσήμανε: «Οι πλημμύρες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, και το πιο επικίνδυνο είναι το πόσο ανεβαίνει η στάθμη του νερού».

 



Ροη Ειδήσεων