Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΤο Ζάππειο έγινε πάρκινγκ για λίγους και προνομιούχους

Το Ζάππειο έγινε πάρκινγκ για λίγους και προνομιούχους

Το Ζάππειο, ένας από τους πιο ανοιχτούς και πράσινους χώρους στην Αθήνα, είναι από τα λίγα σημεία που θυμίζουν ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Είναι επίσης εξαιρετικά προσβάσιμο με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στον χώρο μεταξύ του Εθνικού Κήπου και της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, οι Αθηναίοι καθημερινά απολαμβάνουν περιπάτους, τρέξιμο, ποδηλασία και χαλαρές βόλτες με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους.

Ωστόσο, το Ζάππειο έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε πάρκινγκ, καθώς κάποιοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στην είσοδο. Επιπλέον, μαύρα βαν και μηχανές διανομής φαγητού διασχίζουν τον χώρο με μεγάλη ταχύτητα.

Την ώρα που η Αθήνα προωθεί τη μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και οι αρχές σχεδιάζουν περισσότερους χώρους πρασίνου, το Ζάππειο, ένα από τα πιο εμβληματικά δημόσια σημεία της πόλης, μοιάζει να υποβαθμίζεται, φέρνοντας απογοήτευση στους κατοίκους που προσδοκούν καλύτερη ποιότητα ζωής. Πέρα από τα προβλήματα που προκαλούνται στην αισθητική και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου, τίθεται και το ζήτημα της ύπαρξης πολιτών δύο κατηγοριών.

Ο Ευάγγελος Ζάππας, που χρηματοδότησε την κατασκευή του Μεγάρου, οραματίστηκε ένα χώρο για την προαγωγή του αθλητισμού και του ελληνικού πολιτισμού. Το Ζάππειο παραμένει όχι μόνο εκθεσιακός χώρος, αλλά και κέντρο σημαντικών πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπό τη διοίκηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το όραμα του Ζάππα περιλάμβανε την αυθαίρετη στάθμευση οχημάτων στους κήπους του.

Σήμερα, τα οχήματα εισέρχονται ανεξέλεγκτα στον χώρο από δύο εισόδους, ενώ οι οδηγοί με τα κοντρόλ εισόδου κυκλοφορούν ανενόχλητοι, παρά την παρουσία εταιρείας ασφαλείας. Παρόλο που για να αποκτήσει κάποιος άδεια στάθμευσης πρέπει να έχει ειδική άδεια από την Επιτροπή, η εικόνα με τα σταθμευμένα οχήματα υποβαθμίζει την εμπειρία του Ζαππείου και προκαλεί αγανάκτηση στους Αθηναίους.

Ερωτήματα παραμένουν για την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς ούτε ο δήμος ούτε η τροχαία φαίνεται να έχουν αρμοδιότητα στον χώρο.

πηγή: insidestory.gr



Ροη Ειδήσεων