Σάββατο 18 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΦθηνότερα καινούργια αυτοκίνητα με μειωμένο το τέλος ταξινόμησης

Φθηνότερα καινούργια αυτοκίνητα με μειωμένο το τέλος ταξινόμησης

Μια ευχάριστη είδηση μπορούν να αναμένουν προσεχώς οι υποψήφιοι αγοραστές καινούργιων Ι.Χ αλλά και οι έμποροι -εισαγωγείς αντιπροσωπειών καθώς το υπουργείο Οικονομικών μελετά να προχωρήσει στη μείωση του τέλους ταξινόμησης που επιβαρύνει κάθε καινούργιο ΙΧ που εισάγεται στη χώρα μας.

Στόχος από τη μία πλευρά, να αυξηθούν οι παραγγελίες Ι.Χ (που αφήνουν υψηλά έσοδα λόγω του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο κράτος) και, από την άλλη να μειωθούν οι τελικές τιμές λιανικής για τους αγοραστές μετά τις αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές τιμές που σημειώνονται σχεδόν ανά εβδομάδα.

Το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων σήμερα υπολογίζεται σύμφωνα με την αξία λιανικής προ φόρων και με βάση κλίμακα προδευτικής φορολόγησης που κυμαίνεται από 4%-30%(π.χ για φορολογητέα αξία ενός ΙΧ 14.001-17.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 26%)..Αυτό που εξετάζεται είναι το τέλος ταξινόμησης να μειωθεί με τους συντελεστές φορολόγησης να επιβάλλονται κλιμακωτά σε υψηλότερες αξίες λιανικής του ΙΧ (π.χ ο συντελεστής 26% και όχι υψηλότερος θα επιβάλεται και σε τιμές λιανικής από 17.001-20.000 ευρώ αντί μέχρι 17.000 ευρώ που εφαρμόζεται σήμερα).

Η προοδευτική φορολόγηση του Τέλους Ταξινόμησης έχει κάνει κυρίως με τις εκρηκτικές εργοστασιακές τιμές των Ι.Χ που εκτινάχθηκαν λόγω των ελλείψεων σε “τσίπ”και λόγω της πανδημίας.

π.χ Ενα Ι.Χ με αξία λιανικής προ φόρων 25.000 ευρώ πριν την κρίση το τέλος ταξινόμησης υπολογίζονταν σε 4.790 ευρώ. Σήμερα το τέλος ταξινόμησης λόγω της αύξησης της αξίας λιανικής προ φόρων στις 30.000 ευρώ φτάνει τα 6.920 ευρώ. Επιβάρυνση 2.130 ευρώ.

Μειωμένο από 50% έως και 75% συντελεστή Τέλους Ταξινόμησης ανάλογα με την ποσότητα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ο κινητήρας τους έχουν τα υβριδικά ,ενώ τα ηλεκτροκίνητα απαλλάσσονται εντελώς από δασμούς με εξαίρεση τον ΦΠΑ.



Ροη Ειδήσεων