Πέμπτη 2 Μαΐου 2024


ΑρχικήSOS από τους επιστήμονες - Ανακαλύφθηκε υβριδικός ιός που... ξεγλιστρά από τα...

SOS από τους επιστήμονες – Ανακαλύφθηκε υβριδικός ιός που… ξεγλιστρά από τα αντισώματα

Φόβοι ότι το επόμενο διάστημα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μία νέα απειλή που θα αφορά έναν υβριδικό ιό που θα μπορεί να διαφεύγει από τα αντισώματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος εκφράζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian». ερευνητές στη Γλασκώβη ανακάλυψαν έναν νέο υβριδικό ιό, από δύο κοινούς αναπνευστικούς ιούς, που μπορεί να διαφεύγει από τα αντισώματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο εξαιρετικά κοινούς (influenza A και RSV) «μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός νέου, υβριδικού, που παρακάμπτει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος», όπως αναφέρει η εργαστηριακή μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature Microbiology».

Εάν και οι συλλοιμώξεις -η ταυτόχρονη λοίμωξη δηλαδή ενός ασθενή με δύο διαφορετικούς ιούς- αποτελεί αρκετά συχνή συνθήκη (αντιπροσωπεύει το 10 – 30% των συνολικών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος), μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήξεραν πώς αυτοί οι ιοί θα λειτουργούσαν εάν βρίσκονταν μαζί μέσα στο ίδιο κύτταρο.

«Συνεργασία» ανάμεσα σε ιούς

Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μία τέτοια «συνεργασία» ανάμεσα σε ιούς, η οποία οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου τύπου παθογόνου ιού, που «μπορεί να δραπετεύσει από τα αντισώματα που συνήθως τον εξουδετερώνουν».

Πρόκειται για τον συνδυασμό του ιού της γρίπης τύπου Α (που προκαλεί την εποχική επιδημία της γρίπης) και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (που προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών). Και οι δύο προσβάλλουν το αναπνευστικό μας σύστημα.

Τι έδειξε η έρευνα

Για να το ερευνήσουν, οι επιστήμονες μόλυναν σκόπιμα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και με τους δύο ιούς και διαπίστωσαν ότι, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όπως είναι γνωστό ότι κάνουν ορισμένοι άλλοι ιοί, συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας έναν υβριδικό ιό

πηγή:tanea.gr



Ροη Ειδήσεων