Σάββατο 4 Μαΐου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Δυτικής ΑττικήςΟ Δήμος Ασπροπύργου τίμησε την Αιμιλία Μπουρίτη και τους συντελεστές του Βραβευμένου...

Ο Δήμος Ασπροπύργου τίμησε την Αιμιλία Μπουρίτη και τους συντελεστές του Βραβευμένου Έργου «Railway Memories»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ο Δήμος Ασπροπύργου, την Τέταρτη 14 Δεκεμβρίου, διοργάνωσε μια όμορφη βραδιά, για να τιμήσει την Αιμιλία Μπουρίτη και όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν στο  Έργου «Railway Memories» – Σιδηροδρομικές Μνήμες. Ένα έργο, το οποίο ξεχώρισε μέσα από 800 συμμετοχές Διεθνώς, κατακτώντας το 3ο βραβείο / Bronze Phoenix / Χάλκινος Φοίνικας στο τμήμα μICRO του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «BeyondBorders – Πέρα από τα Σύνορα 2022 -, εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό». Η ταινία αποτελεί μια οπτικοακουστική σπουδή πάνω στην έννοια της μετακίνησης ως ατομική και συλλογική μνήμη.

Αρχικά, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου ανέβηκε στο βήμα και συνεχάρη την εικαστικό, κ. Αιμιλία Μπουρίτη υπογραμμίζοντας τη δημιουργική συνεργασία τους που συντελείται από το 2016, συνεχάρη επίσης τις Ασπροπύργιες Πόντιες συμμετέχουσες στο ντοκιμαντέρ, όσο και τις Αρβανίτισσες για την ευρύτερη συμμετοχή τους στο διεθνές πρόγραμμα «Αμολή» της εικαστικού. Τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης αυτής, αφού για μια ακόμη φορά ο Ασπρόπυργος μέσα από τις  πολιτιστικές δράσεις και τις συνεργασίες του, με ντόπιους καλλιτέχνες αναδεικνύει την πολυπολιτισμική κουλτούρα της πόλης.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Σοφία Μαυρίδη, η οποία συμμετείχε και συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ, ευχαρίστησε με την σειρά της,  τόσο την εικαστικό όσο και την ευρύτερη Ποντιακή και Αρβανίτικη Κοινότητα, που δίχως τις συλλογικές μνήμες της, η πραγματοποίηση του έργου θα ήταν αδύνατη.

Τέλος, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Γεωργία Πηλιχού, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την βράβευση και δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά, για τη σταθερή και διαρκή αρωγή του θεσμού του Πνευματικού Κέντρου, προς όλους τους αποδέκτες, για την παραγωγή πολιτιστικών projects υψηλής ποιότητας.

Στη συνέχεια, η εικαστικός, κ. Αιμιλία Μπουρίτη ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Ασπροπύργου για την εξαιρετική πολύχρονη συνεργασία τους, καθώς και τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Αναφέρθηκε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και στη τραυματική εμπειρία του ξεριζωμού από τον Εύξεινο Πόντο των οικογενειών της Ποντιακής κοινότητας του Ασπροπύργου.

Τόνισε ιδιαίτερα τη συνεργασία της με τις κοινότητες της πόλης ενώ υπογράμμισε ότι, από το 2016 συντελούνται επίσης έργα με τη Αρβανίτικη, αγροτική κοινότητα τα οποία έχουν διακριθεί διεθνώς αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του αγροτικού τοπίου της πόλης. Κλείνοντας, εστίασε στην ανάγκη των πολιτιστικών συναντήσεων των κοινοτήτων ώστε να αναδεικνύεται η κουλτούρα του Ασπροπύργου μέσα από τη διαφορετικότητα, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη.

Η βραδιά πλαισιώθηκε με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Railway Memories» και στη συνέχεια τα μέλη της Ποντιακής και Αρβανίτικης Κοινότητας, που συνεργάζονται με την εικαστικό έκαναν αφηγήσεις και τραγούδησαν χαρακτηριστικά τραγούδια της κουλτούρας τους όπως και τα κάλαντα.

Καλλιτεχνικά συμμετείχαν

Από την ποντιακή κοινότητα:

Σοφία Μαυρίδη, Κλαυδία Μασμανίδου, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα, Ελένη Μασκαλίδου, και ο μουσικός Βασίλη Σεμερτζίδης.

Από την αρβανίτικη, αγροτική κοινότητα συμμετείχαν: Κατερίνα Ηλία, Κατίνα Νερούτσου, Ελένη Δάρα, Κούλα Λιόση, Μαρία Καψάλα, Μαίρη Αβραάμ, Μαρία Μυλωνά, Καίτη Νερούτσου, Φανή Παπαδά, Άννα Τσοκάνη, Σοφία Κασάκη και o μουσικός Τάσος Φωτίου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν:

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γραμματέας της Βουλής, κ. Ευάγγελος Λιάκος, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Σοφία Μαυρίδη και Δημήτριος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Γεωργία Πηλιχού, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ, κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΑΦΝΤΗ, κ. Ιωάννης Κατσαρός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Ηλίας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Λιάκου Μαρία, Ευάγγελος Μουζάκας, Αγησίλαος Τσίγκος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΦΝΤΗ, κ. Αντώνιος Κοναξής και ο Πολιτευτής της Ν.Δ., κ. Ανδρέας Τσώκος.

Επίσης, η Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών , κ. Ευανθία Παπαδάτου, η Κοινωνική Ανθρωπολόγος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Διαπολιτισμικών Θεμάτων, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Φακιολά, ο Πρόεδρος  του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα σύνορα», κ. Παναγιώτης Πουλάκος και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης , Επικοινωνίας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ, κ. Στέφανος Βέλμαχος Μπόνος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φορέα Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Θεάτρου Ασπροπύργου, κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης,  το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου, «Οι Ακρίτες του Πόντου», κ. Ιωάννα Σωτηριάδου, το μέλος του  Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», κ. Άννα Παπαδοπούλου ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, κ. Θεόδωρος Πετρόγιαννος, η Πρόεδρος του Ελληνορουμανικού Συλλόγου «Κωνσταντίνου και Ελένης», κ. Μαριάννα Κοντουράρου, ο Καθηγητής του Μεταπτυχιακού Τμήματος του ΠΑΔΑ από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτης Κτενίδης και ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού, κ. Επαμεινώνδας Μπουραντάς.



Ροη Ειδήσεων