Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΚυριάκος Μητσοτάκης: Τι μέτρα θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ - Τι θα γίνει...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι μέτρα θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ – Τι θα γίνει με συνταξιούχους και market pass

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες και υπουργούς για συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της πόλης ενώ την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ

Με το βλέμμα στραμμένο φέτος και στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει την ατζέντα του για τη ΔΕΘ με περιορισμένο καλάθι, αλλά με αρκετές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες και υπουργούς για συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της πόλης ενώ την επόμενη εβδομάδα θα καθοριστεί και το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει. Αυτό που μαθαίνω είναι πως το βασικό μήνυμα θα έχει ως αποδέκτες τις αγορές και τους επενδυτές με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως έχει ήδη γίνει η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και πως στόχος είναι η κοινωνική ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα, κάτι που μπορεί να γίνει με δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την πολιτική προστασία.

Η γάτα πέρασε μια βόλτα από το υπουργείο Οικονομικών και μου έλεγε πως η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων τον προηγούμενο μήνα πριν κλείσει η Βουλή, υπενθυμίζοντας πως για παράδειγμα έχει εξαγγελθεί η αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους, το market pass, η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους κ.λπ. Δεν αποκλείεται πάντως, όπως μου είπε να υπάρξει κάποια είδηση σχετικά με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων και να ανακοινωθεί και η παράταση του market pass για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Το σίγουρο είναι πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και τον ανταγωνισμό, όπως για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες. Παράλληλα το τραπεζικό σύστημα θα μπει στην επόμενη φάση όσον αφορά την περαιτέρω εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου με τα κόκκινα δάνεια, έχοντας ως βασικό στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Σύμφωνα με τη γάτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα σοβαρότητας και σταθερότητας γενικά του δημοσιονομικού συστήματος με δεδομένο ότι η χώρα έχει υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα του χρόνου. Με το μήνυμα αυτό που έχει ως αποδέκτες κυρίως τις αγορές και τους εταίρους η Αθήνα θεωρεί βέβαιο πως το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν το τέλος του έτους θα έρθει και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τη γάτα, ήδη αναμένουμε θετική αξιολόγηση από τους οίκους του Καναδά και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την S&P και την Fitch.

Κλείνοντας να πω πως με αφορμή και όσα έγιναν το καλοκαίρι με τις παραλίες, τις ξαπλώστρες και τις καταπατήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα τήρησης της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση.

Γράφει ο Δημήτρης Κοτταρίδης

Πηγή: Newsbomb.gr



Ροη Ειδήσεων