Σάββατο 4 Μαΐου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΔιαβήτης: Το παντοδύναμο ρόφημα που μπορεί να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο...

Διαβήτης: Το παντοδύναμο ρόφημα που μπορεί να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο νόσου

Όσο ο καιρός θα δροσίζει όλο και περισσότερο, μια κούπα τσάι φαντάζει ιδανική. Το ίδιο ιδανική και αποτελεσματική, όμως, είναι και για τη ρύθμιση του σακχάρου, επιδρώντας σημαντικά σχεδόν όσο και τα αντιδιαβητικά φάρμακα

Όσοι δεν έχουν μεγάλη ανάγκη για μια γερή δόση καφεΐνης το πρωί, ξεκινούν τη μέρα τους με τσάι. Κάποιοι άλλοι το απολαμβάνουν μέσα στην ημέρα, όπως κλασικά οι Βρετανοί και οι Ρώσοι. Όλοι τους, ωστόσο, κερδίζουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και περισσότερο από 25%. Σε σύγκριση μάλιστα με όσους δεν έπιναν τσάι, τα άτομα που έπιναν τσάι είχαν τουλάχιστον 28% χαμηλότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με την πάθηση. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης προδιαβήτη μειώθηκε κατά 15%.

Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα, το τσάι είναι διουρητικό και ενισχύει την αποβολή γλυκόζης, οδηγώντας σε βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το πιο αποτελεσματικό τσάι αναδείχθηκε το μαύρο τσάι του είδους «hei cha» (σκούρο τσάι) που έχει υποστεί ζύμωση, μειώνοντας τον κίνδυνο περίπου στο μισό (47%).

Οι ερευνητές αποδίδουν τις θετικές επιδράσεις του μαύρου αυτού τσαγιούστη μοναδική διαδικασία παραγωγής του, που περιλαμβάνει τη μικροβιακή ζύμωση. Από αυτή τη διαδικασία, παράγονται βιοδραστικές ενώσεις όπως αλκαλοειδή, ελεύθερα αμινοξέα, πολυφαινόλες, πολυσακχαρίτες και άλλα παράγωγα. Οι ενώσεις αυτές είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, την ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των β-κυττάρων του παγκρέατος και τη μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων του εντέρου. Ενώ αυτά τα οφέλη είναι πιο εμφανή στο μαύρο τσάι, άλλοι τύποι τσαγιού τα παρουσιάζουν επίσης σε κάποιο βαθμό.



Ροη Ειδήσεων