Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης: «Στόχος μας να πάμε σε ακόμη...

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης: «Στόχος μας να πάμε σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα»

Δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης από το 2014 ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια σύντομη αποτίμηση του έργου αυτής της τετραετίας που ολοκληρώνεται και παράλληλα, θέτει τους στόχους για την πενταετία που έρχεται και εξηγεί γιατί διεκδικεί και πάλι τη δημαρχία του δήμου. Μιλάει ακόμη για τα ακραία φαινόμενα και πώς οχυρώνεται η πόλη απέναντι σε αυτά, αλλά και για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των έντονων, αλλά και καταστροφικών σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεσμάτων της.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βασιλόπουλο, του δήμαρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και υποψήφιου δημάρχου στις επικείμενες εκλογές, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου

ΕΡ: Αν κάνατε μια σύντομη αποτίμηση αυτής της θητείας που ολοκληρώνεται, σε ποιά σημεία θα επικεντρώνατε;

ΑΠ: Το πιο σημαντικό για μένα σε αυτή τη συνοπτική αποτίμηση, είναι ότι μπορώ να σταθώ απέναντι στους συμπολίτες μου και να πω ότι την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν στις εκλογές του 2014 και του 2019, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τη δικαιώσουμε.

Έχουμε σήμερα μια πόλη πιο πράσινη, πιο ευφυή, πιο αποτελεσματική. Επίσης έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την πόλη του μέλλοντος, χωρίς να αλλοιώνουμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κάθε Δημοτικής μας Ενότητας και χωρίς να υποβαθμίζουμε το σήμερα, δηλαδή την καθημερινότητα μέσα στην πόλη. Σε αυτά τα πεπραγμένα βασίζουμε το σχέδιό μας για την επόμενα πέντε χρόνια 2024-2029, με στόχο να πάμε ακόμη πιο ψηλά.

ΕΡ: Ζούμε σε εποχή όπου η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ και μας το υπενθυμίζει συνεχώς με ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που έζησε πρόσφατα η Θεσσαλία. Ποιός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων της (ΟΤΑ, ΚΕΔΕ, ΣΠΑΥ κ.α.), απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις;

ΑΠ: Κεντρική προτεραιότητά μας είναι να θωρακίσουμε την πόλη μας από κάθε απειλή. Ως δήμος έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης με υδραυλικά έργα, στις περιοχές που δεν υπήρχαν και έχουμε επιτύχει ήδη ορατά αποτελέσματα. Για να το πω πολύ απλά, περιοχές που πλημμύριζαν πλέον δεν πλημμυρίζουν. Παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου, στο ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή Κόρμπι στη Βάρης. Είναι ένα έργο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο κατέληξε σε «γεφύρι της Άρτας», χωρίς δική μας ευθύνη, αλλά με μεγάλη προσπάθεια έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Επειδή με ρωτάτε, όμως, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σας πω ότι εμείς ως δήμος έχουμε ξεκινήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για υδραυλικά και αντιπλημμυρικά έργα, που αποτελούν αρμοδιότητα και υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δασαρχείου και μερικώς της Περιφέρειας.

Επειδή δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε την πόλη να καταστρέφεται, μετά από επίμονες προσπάθειές μας και οχλήσεις μας και στο Δασαρχείο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει η βούληση ή η δυνατότητα για τα απαραίτητα έργα. Εκπονήσαμε λοιπόν μελέτες κι έχουμε δρομολογήσει, τον επόμενο μήνα κιόλας, σειρά υδραυλικών έργων, παρεμβάσεων, εκτός αρμοδιότητάς του δήμου, με δικούς μας πόρους και χρήματα, ώστε οι γειτονιές της πόλης να μην πλημμυρίζουν μετά από κάθε βροχή.

ΕΡ: Ο δήμος σας έχει μέτωπο στο βουνό και έχει αντιμετωπίσει φωτιές το καλοκαίρι. Πώς οχυρώνεται ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης απέναντι σε τέτοιους κινδύνους;

ΑΠ: Από το 2014 πραγματοποιήσαμε μια τεράστια επένδυση στην πολιτική προστασία. Το ετήσιο κόστος της πολιτικής προστασίας στον δήμο μας υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τη θωράκιση της πόλης από ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίσεις, κινδύνους και κάθε τι που μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία της πόλης, την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την περιουσία κάθε πολίτη.

Διαθέτουμε σήμερα εναέρια μέσα παρακολούθησης, πρότυπο για τη χώρα, τεχνολογικά μέσα, κάμερες, οχήματα, μόνιμο προσωπικό. Αλλά και μεθοδολογία, η οποία εξετάζεται από τους περισσότερους φορείς πολιτικής προστασίας της χώρας, ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση, προκειμένου να καθιερωθούν οι πρακτικές και οι δράσεις αυτές σε εθνικό επίπεδο. Τα μέσα που διαθέτει η Πολιτική Προστασία μας, ισοδυναμούν με τη δύναμη 1,5 Πυροσβεστικού Σταθμού, ενώ ο μέγιστος χρόνος ανταπόκρισης σε πυρκαγιά πλέον έχει περιοριστεί στα 4 λεπτά.

ΕΡ: Αν σας συναντούσε ένας δημότης σας στον δρόμο και σας ρωτούσε: «Γιατί να σας ψηφίσω;», τι θα του απαντούσατε;

ΑΠ: Το να με συναντήσει ένας συνδημότης ή μια συνδημότισσσα στον δρόμο είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Έχει τύχει λοιπόν, να μου κάνουν αυτό το ερώτημα. Συνήθως, ρωτάω σε ποια Δημοτική Ενότητα και σε ποια γειτονιά ψηφίζει και φροντίζω να τον ενημερώσω για τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί και για αυτά που έχουν δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα. Ακόμη και αν δεν μας ψηφίσει, κάτι που φυσικά με ενδιαφέρει ως υποψήφιο, με ενδιαφέρει ο πολίτης να αξιολογήσει το έργα και τις υπηρεσίες μας και να δω τι από αυτά μπορούμε να βελτιώσουμε. Άλλωστε, όπως σας είπα, ο στόχος μας είναι, με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας τα επόμενα πέντε χρόνια να πάμε ακόμη πιο ψηλά σε όλα τα επίπεδα.

πηγή: απε-μπε



Ροη Ειδήσεων