Κυριακή 19 Μαΐου 2024


ΑρχικήΘέματαΠολιτισμόςΠολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (2-8/11)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτή την εβδομάδα (2-8/11)

ΘΕΑΤΡΟ

Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν, του Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη
Οι σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφουν στη Στέγη επτά χρόνια μετά την Καθαρή Πόλη με μια νέα θεατρική παράσταση που ισορροπεί μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Θέμα της η ζωή των Ελλήνων Ρομά. Ανέμελοι νομάδες; Μεγάλοι καλλιτέχνες; Θύματα κοινωνικών κατασκευών ή επικίνδυνοι και παραβατικοί; Τι είναι και τι δεν είναι οι Ρομά; Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η κοινότητα των Ελλήνων Ρομά χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, είναι μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Κι όμως, μέχρι την πτώση της δικτατορίας, ζούσαν σε καθεστώς ανιθαγένειας, και παρά την πολιτογράφησή τους το 1979 και τα βήματα που έχουν γίνει από τότε πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν εκτεθειμένοι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πολλαπλής ευαλωτότητας, σε γκετοποιημένες περιοχές ή καταυλισμούς, κουβαλώντας το στίγμα του επικίνδυνου «Άλλου / Ξένου», καταδικασμένοι διαχρονικά σε μια ενδιάμεση κατάσταση, σε ένα διαρκές «είναι και δεν είναι», όπως λέει και η φράση με την οποία είθισται να ξεκινούν τα τσιγγάνικα παραμύθια.
2-26/11, Κεντρική Σκηνή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Τετ.-Κυρ. 20:30, είσοδος από 5 ευρώ

«Παλιά Εθνική» από το The Bad Poetry Social Club

Η ιστορία της Παλιάς Εθνικής, σε σκηνοθεσία της Α. Επίθετη, βασίζεται στο λαϊκό ρεπερτόριο περασμένων δεκαετιών, σε αποτυχημένους έρωτες και στα ποιήματα των δύο πρωταγωνιστών. Δύο φαντάσματα στοιχειώνουν το πρώτο τραπέζι ενός παρατημένου σκυλάδικου της Παλιάς Εθνικής Οδού, το καθένα στην προσωπική του κόλαση και τα δυο μαζί στην αιωνιότητα, και κάθε βράδυ επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια, τα ίδια τραγούδια, τα ίδια βήματα. Για λίγο δίνουν τα χέρια και υπόσχονται ανακωχή, σε λίγο όμως κάποιου η καρδιά θα ραγίσει ξανά και το ξημέρωμα θα είναι καταδικασμένοι να επαναλάβουν τα πάντα από την αρχή.
1, 8, 15, 22, 29/11 & 13, 20, 27/12, Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, 21:00, είσοδος από 12 ευρώ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευές σινεμά στο Γαλλικό Ινστιτούτο: «Επιστροφή στη Ρενς (θραύσματα)»

 

Βασισμένη στο δημοφιλές κείμενο του Didier Eribon, με αφηγήτρια την καθηλωτική Adèle Haenel, η Επιστροφή στη Ρενς (θραύσματα) μέσα από αρχειακό υλικό, συμπεριλαμβανομένης της συγκλονιστικής μαρτυρίας της μητέρας του συγγραφέα, μιας γυναίκας της οποίας η μοίρα άλλαξε τραγικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξιστορεί μια οικεία και πολιτική ιστορία της γαλλικής εργατικής τάξης από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι και σήμερα.
3/11, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos, 20:00, είσοδος από 4 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Σπύρος Κουκουλομάτης – Αναδρομή» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

 

Ο δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Σπύρος Κουκουλομάτης – Αναδρομή» από 1 έως 26 Νοεμβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της οικογένειας του καλλιτέχνη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου εκατό αντιπροσωπευτικά έργα του από το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Γεννημένος στην Αθήνα το 1917, o Σπύρος Κουκουλομάτης στράφηκε από πολύ νωρίς σε μια πολιτικοποιημένη ζωγραφική με έμφαση στην αλληγορία, ενώ από την δεκαετία του 1960 έστρεψε το ενδιαφέρον του προς τον υπερρεαλισμό, καταφέρνοντας να διαμορφώσει έτσι κι ένα δικό του, προσωπικό ύφος.
1-26/11, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ.-Κυρ. 10:00-15:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

 

 



Ροη Ειδήσεων