Δευτέρα 6 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Μαριάννα Τουμαζάτου, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής: «Θα διαχειριστούμε με...

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Μαριάννα Τουμαζάτου, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής: «Θα διαχειριστούμε με σεβασμό και διαφάνεια και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου».

Μαριάννα Τουμαζάτου, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής: «Θα διαχειριστούμε με σεβασμό και διαφάνεια και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου».

Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έρευνα και καινοτομία, ενίσχυση της νησιωτικότητας και του τουριστικού προϊόντος αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής για την επόμενη πενταετία, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Η Μαριάννα Τουμαζάτου, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά για τα νέα της καθήκοντα και την στοχοθεσίατης Περιφέρειας Αττικής. «Το στρατηγικό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Αττικής για την επόμενη πενταετία βασίζεται πάνω σε 6 μεγάλους θεματικούς τομείς τους οποίους προσεκτικά μελετήσαμε και εστιάσαμε προεκλογικά. Στο μοντέλο παραγωγικότητας, στο περιβάλλον, στην ασφάλεια, στην κοινωνική αλληλεγγύη, σε θέματα αθλητισμού και πολιτισμού και στα έργα υποδομών».

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Αττική;

Μ.Τ.: Η επιτάχυνση των ρυθμών της επιχειρηματικής ανάπτυξης της Αττικής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση της νέας Περιφερειακής Αρχής εάν αναλογιστεί κανείς πως η ποσόστωση της συνεισφοράς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στη συνολική οικονομία υπερβαίνει το 51%. Η πολυεπίπεδη στρατηγική που έχει παρουσιαστεί και από τον κο Νίκο Χαρδαλιά περιλαμβάνει τους βασικούς οδικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στοιχειοθετηθούν οι κινήσεις της επόμενης ημέρας, με έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Από τη αρωγή των νέων επιχειρήσεων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω της αγαστής συνεργασίας του Περιφερειακού Ταμείο Αττικής και του Ε.Β.Ε.Α, μέχριτη δημιουργία καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και το Brain Gain, που στόχο έχει αφενός να δημιουργήσει σε συνέργεια με το κεντρικό κράτος αναχώματα στην περαιτέρω απώλεια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και αφετέρου στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την επιστροφή εκείνων που τα δύσκολα χρόνια αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Επιπλέον προτεραιότητα στην ατζέντα της επόμενης πενταετίας αποτελούν η πράσινη μετάβαση, η εκπόνηση ενός σχεδίου συντονισμένων δράσεων και ενεργειών στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με στόχο μετατροπής της σε προορισμό δώδεκα μηνών, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της νησιωτικότητας και στην ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης με την έρευνα και την καινοτομία. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες της Αττικής θα πρέπει να γνωρίζουν πως πρωταρχικό μας μέλημα είναι να πάμε την Αττική μπροστά σε όλα τα επίπεδα, τηρώντας απαρέγκλιτα όσα έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά, αφήνοντας έντονο το αναπτυξιακό μας αποτύπωμα και στους 66 δήμους μας.

Ως ένα από τα πιο νεαρά άτομα που αναλαμβάνουν θέση Αντιπεριφερειάρχη σε μία από τις πιο κρίσιμες θέσεις της Περιφερειακής διοίκησης, πως καταφέρατε να εξελιχθείτε;

Μ.Τ.: Η έμπρακτη εμπιστοσύνη του Νίκου Χαρδαλιά στο πρόσωπό μου που επιστεγάστηκε με την ανάληψη ενός τόσο δύσκολου χαρτοφυλακίου, ανέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο μία διαχρονική πεποίθησή μου. Το γεγονός πως η πορεία όποιου αποφασίζει να «διαβεί τον Ρουβίκωνα της πολιτικής» -όπως συνηθίζω να λέω- δεν εξαρτάται από την ηλικία αλλά από πολλές άλλες παραμέτρους καθώς καλώς ή κακώς η πολιτική είναι μία επιστήμη μετρήσιμη και το έργο του κάθε πολιτικού αποτυπώνεται με σαφή τρόπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Παρότι όπως γνωρίζετε γαλουχήθηκα χρονικά σε μία εποχή οικονομικών δυσκολιών, κοινωνικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας, εμφυλιοπολεμικού κλίματος και πολιτικής απαξίωσης, τολμώ να πω πως επέλεξα τον δύσκολο δρόμο. Ξεκινώντας από τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών της Αγίας Βαρβάρας στα 26 μου έτη και στη συνέχεια ως πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου έλαβα 11.000 σταυρούς, απέδειξα με τον καλύτερο τρόπο πως οι νέοι όχι μόνο έχουν ενεργό ρόλο στο πολιτικό status quo αλλά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της ιστορίας από την πρώτη γραμμή των γεγονότων.

Έχετε άμεση και καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες και γνωρίζετε τα προβλήματα τόσο της δικής σας περιοχής της Αγίας Βαρβάρας, όσο και ευρύτερα του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τι προτίθεστε να κάνετε για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών;

Μ.Τ.: Το στρατηγικό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Αττικής για την επόμενη πενταετία βασίζεται πάνω σε 6 μεγάλους θεματικούς τομείς τους οποίους προσεκτικά μελετήσαμε και εστιάσαμε προεκλογικά. Στο μοντέλο παραγωγικότητας, στο περιβάλλον, στην ασφάλεια, στην κοινωνική αλληλεγγύη, σε θέματα αθλητισμού και πολιτισμού και στα έργα υποδομών. Ως εκ τούτου στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούμε και για τον δυτικό τομέα εξατομικεύοντας το συγκεκριμένο σχέδιο στις επιμέρους ανάγκες της συγκεκριμένης περιφέρειας. Παρόλα αυτά, η καθημερινή μου επικοινωνία με τον κόσμο μου δίνει τη δυνατότητα να αφουγκραστώ τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε πρώτο χρόνο. Ένας από τους σημαντικότερους είναι τα μέτρα τα οποία θα λάβουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την μείωση της παραβατικότητας ειδικά σε περιοχές που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι γεγονός πως περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα πλήττονται καθημερινά από επαναλαμβανόμενες έκνομες ενέργειες που λειτουργούν ως ανάχωμα περαιτέρω ανάπτυξής τους. Πέραν όμως της εγκληματικότητας γνωρίζουμε για την ανάγκες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αύξησης των χώρων πρασίνου, στήριξης του πολιτισμού μας και των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχιστούν σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Μ.Τ.: Είναι γεγονός πως η Περιφέρεια Αττικής έχει υπό την ευθύνη της πολύ σημαντικές αρμοδιότητες στους τομείς που αναφέρετε και φυσικά έχουμε ανακοινώσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών το οποίο έχει μπει στις ράγες και θα δείτε πολύ σύντομα απτά αποτελέσματα στους τομείς μεταφορών, παιδείας, υγείας και πολιτισμού που αναφέρετε. Προσωπικά όμως θεωρώ πως θα ήταν άδικο να θέσουμε στο τραπέζι συζήτηση για θέματα προτεραιότητας και μη προτεραιότητας, διότι όλες οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που στόχο έχει να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών στις 66 γειτονιές. Αυτό θα συμβεί μέσα από μία δυναμική διαδικασία με μετρήσιμα αποτελέσματα που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο μεγάλες αλλαγές. Για να ξεκινήσουμε όμως από τα μεγάλα, θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε ολοκληρώσει τα μικρά και καθημερινά. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα διαχειριστούμε με σεβασμό και διαφάνεια και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου γιατί για εμάς αν ένα πράγμα είναι αδιαπραγμάτευτο, αυτό είναι η ειλικρινής μας σχέση με την κοινωνία.



Ροη Ειδήσεων