Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΣταύρος Τσίρμπας: Την Άνοιξη ξεκινά η ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ...

Σταύρος Τσίρμπας: Την Άνοιξη ξεκινά η ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ σε Τεχνολογικό Πάρκο

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων- Καματερού σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times

Μεγάλα έργα υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Αγίων ΑναργύρωνΚαματερού τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025, όπως πεζοδρομήσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 22 χιλιόμετρα.

«Παράλληλα με τα έργα οδικής ασφάλειας και αστικής κινητικότητας δρομολογούμε την επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων με στόχο να καλύψουμε γειτονιές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ήδη το έργο για τη δημιουργία δικτύου ομβρίων υδάτων στο Γεροβουνό έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα», τονίζει o Σταύρος Τσίρμπας, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη. Μεταξύ άλλων μιλά για τις προτεραιότητες της νέας του θητείας και τις προκλήσεις που έχει συναντήσει στην μέχρι τώρα πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σας στην τοπική αυτοδιοίκηση και πώς την αντιμετωπίσατε;

Σ.Τ.: Νομίζω ότι για κάθε Δήμαρχο, ειδικά στην πρώτη εκλογή του, βασικός στόχος είναι να καταφέρει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του. Για εμάς ήταν ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση καθώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα δεκαετιών που παρέμεναν άλυτα, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα ανάμεσα στις διοικήσεις και τους πολίτες.
Το νεαρό της ηλικίας όλης της ομάδας μας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα μας να εμπλακούμε ενεργά με το Δήμο μας, αν και αποτέλεσε κίνητρο ψήφου εμπιστοσύνης δημιούργησε όμως και κάποιες επιφυλάξεις. Σε αυτές τις επιφυλάξεις απαντήσαμε με ένα τεράστιο έργο!  Έτσι καταφέραμε στη δεύτερη θητεία μας να εκλεγούμε με το ιστορικό ποσοστό 63,84% για την περιοχή, από την Α’ Κυριακή, φέρνοντας κοντά ακόμα και όσους αρχικά είχαν αμφιβολίες για εμάς.

Η πορεία αυτή συνεχίζεται καθημερινά στις γειτονιές της πόλης μας και αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι ότι χτίζεται μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το Δήμο, με αμφίδρομη επικοινωνία, με υψηλές προσδοκίες πια, δημιουργώντας τις βάσεις για μία αμοιβαία πορεία ανάπτυξης. Άλλωστε ένας Δήμος για να αναπτυχθεί σε κάθε επίπεδο χρειάζεται ενεργούς πολίτες που θα αγκαλιάζουν κάθε δράση του  προς το αύριο. Αυτό είναι που κάνει τη μέχρι τώρα διαδρομή μας πετυχημένη κι αποτελεί μια αμοιβαία υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην νέα σας θητεία;

Σ.Τ.: Η νέα θητεία συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά από την προηγούμενη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα υποδομών τα οποία ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025, που περιλαμβάνουν πεζοδρομήσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 22 χιλιόμετρα. Παράλληλα με τα έργα οδικής ασφάλειας και αστικής κινητικότητας δρομολογούμε την επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων με στόχο να καλύψουμε γειτονιές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ήδη το έργο για τη δημιουργία δικτύου ομβρίων υδάτων στο Γεροβουνό έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Την προηγούμενη θητεία είχαμε ξεκινήσει τις ενεργειακές αναβαθμίσεις στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία και συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά με έμφαση στα σχολικά κτίρια, ώστε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν ένα καθημερινό ασφαλές και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον με πράσινο προσανατολισμό. Οι αναβαθμίσεις αυτές, αναμένουμε να έχουν πέρα από θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και οικονομικό, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε ακόμη πιο δυναμικά σε νέα έργα.

Επίσης τους επόμενους μήνες ολοκληρώνονται 2 νέες εκπαιδευτικές δομές στην πόλη μας, το 12ο Νηπιαγωγείο και ο 5ος βρεφονηπιακός σταθμός στο Καματερό, 2 πανέμορφα ολοκαίνουργια κτίρια που θα υποδεχθούν τα παιδιά μας! Μέσα στο 2024 επίσης αναμένουμε και τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου μας που αναμένουμε να εξυπηρετήσει χιλιάδες συμπολίτες μας και θα δώσει λύση σε ένα σημαντικό τομέα της καθημερινότητας. Τέλος, με την ολοκλήρωση της διευθέτησης των ρεμάτων από την Περιφέρεια Αττικής θα ανοίξει οριστικά  ο δρόμος για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως των υπόλοιπων περιοχών του Δήμου μας, ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε κι εκεί τα έργα που είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για κάθε δημότη της πόλης μας.

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα στον Δήμο;

Σ.Τ.: Η επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας στον οποίο καινοτομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και σκοπεύουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ακόμη περισσότερο. Από το 2021 λειτουργήσαμε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ενισχύοντας περισσότερες από 100 τοπικές επιχειρήσεις με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, βοηθώντας τους επιχειρηματίες μας να αναπτυχθούν με marketing, συμβουλευτική, στρατηγική κλπ. ενώ ταυτόχρονα λειτουργήσαμε το κέντρο και ως θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να δώσουμε στις startups της πόλης μας την απαραίτητη ώθηση να ανοίξουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες.

Αυτό που σίγουρα θα δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στην επιχειρηματικότητα της πόλης μας θα είναι το έργο της ανάπλασης του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ σε Τεχνολογικό Πάρκο. Σε μία έκταση 66 στρεμμάτων στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα πόλο έλξης για ολόκληρη την Αττική, όπου θα μπορεί ο κάτοικος αλλά και ο επισκέπτης να συμμετέχει σε δράσεις τεχνολογίας, να παρακολουθεί workshop, εκθέσεις και συνέδρια με τεχνολογική κατεύθυνση αλλά και να χαλαρώσει σε μία όμορφη βόλτα με χώρους αναψυχής και φυσικά να επισκεφθεί τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένουμε να ξεκινήσει την άνοιξη του 2024.

Σ.Τ.: Πώς η έναρξη του έργου για την  βελτίωση της οδικής ασφάλειας των οδών Παπάγου και Αγ. Νικολάου στο Καματερό αναμένεται να επηρεάσει την τοπική κοινότητα και την οδική ασφάλεια στην περιοχή;

Όπως ακριβώς συνέβη και με το έργο στη Γούναρη, την Λ. Δημοκρατίας και τη Λ. Φυλής, έτσι πιστεύουμε ότι και η Παπάγου και η Αγ. Νικολάου θα διαμορφωθούν σε δρόμους φιλικούς προς τον πεζό και την οικογένεια. Αυτό σημαίνει δραστική μείωση των ταχυτήτων διέλευσης, μεγάλα πεζοδρόμια για να εξασφαλίσουν ασφαλή κινητικότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και φυσικά ενίσχυση του πρασίνου. Το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας που όπως σας ανέφερα περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις 22 χιλιομέτρων.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη που έχουμε εκπονήσει για το Δήμο μας.  Οι δρόμοι αυτοί έχουν δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια αρκετό κυκλοφοριακό φορτίο που με τις κατάλληλες αποφάσεις και δράσεις θα μπορέσουμε να το περιορίσουμε ώστε οι κάτοικοι των γειτονιών αυτών να έχουν το επίπεδο καθημερινότητας που επιθυμούν.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας  ως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ);

Σ.Τ.: Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας δημιουργήθηκε με σκοπό να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει περισσότερους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ώστε να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, βοηθώντας ενεργά στην αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας. Στην πολυετή του πορεία μέχρι σήμερα έχει αναλάβει και έχει φέρει εις πέρας σημαντικά προγράμματα με καινοτόμες πρωτοβουλίες, τόσο σε θέματα υποδομών όσο και σε δράσεις με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Οι σύγχρονες συνθήκες και το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο στο οποίο μεταβαίνει η σταδιακά η αυτοδιοίκηση, δημιουργεί νέες απαιτήσεις και στοχοθεσία ώστε να ανταποκριθεί ο σύνδεσμος αποτελεσματικά, αποτελώντας ακόμη ένα εργαλείο ενίσχυσης των 9 Δήμων ώστε να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις. Ως νέος πρόεδρος φιλοδοξώ, ο ΑΣΔΑ  να εξελιχθεί, χρησιμοποιώντας την πολυσυλλεκτικότητα και την εξωστρέφεια, συλλέγοντας τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν μεμονωμένα οι Δήμοι, δημιουργώντας ένα συνολικό πλαίσιο δράσης πάνω στο οποίο θα εφαρμόζονται νέοι κανόνες, βασισμένοι σε δοκιμασμένες και αποτελεσματικές λύσεις. Και φυσικά όλο αυτό κάτω από ένα πλαίσιο συνολικής συνεργασίας των Δήμων ως μία οντότητα, μακριά από προσωπικές ατζέντες και προσωποκεντρικές διοικήσεις. Έτσι μπορούμε να πορευτούμε σε μία νέα δημιουργική εποχή για το Σύνδεσμό μας,

Πώς νιώθετε που ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού διακρίθηκε με δέκα βραβεία στα OTA AWARDS 2023; Πώς προτίθεστε να διατηρήσετε αυτήν την υψηλή απόδοση;

Σ.Τ.: Είναι σίγουρα στη φιλοσοφία μας να διεκδικούμε τη διάκριση και την καινοτομία, οπότε νομίζω ότι και στον επόμενο διαγωνισμό θα συμμετέχουμε με εξίσου μεγάλες αξιώσεις, όπως και την προηγούμενη φορά. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, δημιουργώντας καλές πρακτικές που θα κάνουν το Δήμο μας πρωταγωνιστή, διατηρώντας την υψηλή εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, πορευόμενοι με σχέδιο, αποφασιστικότητα  με στρατηγική με επίκεντρο των άνθρωπο.



Ροη Ειδήσεων