Παρασκευή 17 Μαΐου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΠόσο θα μας στοιχίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι;

Πόσο θα μας στοιχίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι;

Καθώς πλησιάζει η πασχαλινή περίοδος αυξάνεται η ζήτηση για αμνοερίφια. Η μεγαλύτερη απόσταση εφέτος μεταξύ του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα μπορεί να συμβάλει σε μια σχετική σταθερότητα των τιμών σε αντίθεση με πρόπερσι όπου είδαμε εκτόξευση των τιμών στα αμνοερίφια περίπου 35%, ή πέρυσι όπου η ζήτηση για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Ισπανία, όπως αρνί και κατσίκι, κατά την περίοδο του Καθολικού Πάσχα ήταν ιδιαίτερα έντονη, γεγονός που επηρέασε αρκετά τις τιμές στην ελληνική αγορά. Αυτό οδηγήσε σε αύξηση των τιμών λόγω της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Οι τιμές φέτος ξεκινούν περίπου από τα 10 ευρώ/κιλό στα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα στο «Καλάθι του Πάσχα» και μπορούν να φτάσουν περίπου μέχρι και τα 15 ευρώ/κιλό στα κρεοπωλεία.

Παρά το γεγονός ότι δίνεται ένα εύρος επιλογών στους καταναλωτές όσον αφορά την επιλογή του βασικού πασχαλινού είδους στο τραπέζι, αναμένουμε ότι κατά μέσο όρο το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού θα είναι αυξημένου μεσοσταθμικά 8% συγκριτικά με πέρυσι.

Ο λόγος είναι ότι συνεχίζονται συγκριτικά με πέρυσι οι αισθητές ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών -για το γιορτινό τραπέζι- αγαθών, όπως τα αναψυκτικά, τα φρούτα, τα λαχανικά και φυσικά το ελαιόλαδο αλλά και η σοκολάτα.

Αναφορικά με την σοκολάτα ήδη οι βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του κακάο. Πρόσφατα, οι σοκολατοβιομηχανίες ενημέρωσαν τους βιομηχανικούς τους πελάτες, όπως τις βιομηχανίες παραγωγής μπισκότων κλπ., για την έκδοση ενός νέου αυξημένου τιμοκαταλόγου. Αυτό έχει οδηγήσει σε έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με τις βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων να αναζητούν εναλλακτικές για επικαλύψεις και γεμίσεις των προϊόντων. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση λιγότερου κακάο ή τη στροφή προς την λευκή σοκολάτα, καθώς και την προσθήκη περισσότερων σιροπιών.

Παρά τις ανατιμήσεις η ζήτηση φέτος αναμένεται αυξημένη. Με δεδομένο ότι το Πάσχα φέτος είναι αργά και οι καιρικές συνθήκες είναι θερμότερες αναμένουμε την ζήτηση αυξημένη καθώς όσο πιο κοντά προς το Καλοκαίρι είμαστε τόσο περισσότερο βλέπουμε την τάση οι άνθρωποι να καταναλώνουν περισσότερο. Επιπλέον η ζήτηση είναι αυξημένη και λόγω της μεγάλης τουριστικής προσέλευσης και του γεγονότος ότι η τουριστική σεζόν αρχίζει πλέον νωρίτερα για την χώρα μας. Η κίνηση στην αγορά αναμένεται να κορυφωθεί μετά την Μ. Τετάρτη όπου είναι και η τελευταία μέρα καταβολής του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Δάφνη Γρηγοριάδη Οικονομική Αναλύτρια



Ροη Ειδήσεων