Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήAυτοψία Atticatimes στην Αν. Αττική: Mπαλάκι ευθυνών για το μάζεμα των ξερών...

Aυτοψία Atticatimes στην Αν. Αττική: Mπαλάκι ευθυνών για το μάζεμα των ξερών χόρτων

Της Δάφνης Γρηγοριάδη – Οικονομικής Αναλύτριας

Η έλλειψη οργάνωσης και χρηματοδότησης των Δήμων, σε συνδυασμό με την αμέλεια ορισμένων πολιτών, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των ξερών χόρτων. Αν και θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση των καθαρισμών οικοπέδων που έχει σημειωθεί φέτος θα είχε μειώσει τις επικίνδυνες εύφλεκτες ύλες και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο πυρκαγιάς, η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο. Παρατηρούνται καθαρά οικόπεδα, αλλά οι δρόμοι είναι βρώμικοι και επικίνδυνοι, γεμάτοι ξερόχορτα και σκουπίδια. Η επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στους Δήμους της Αττικής για το μάζεμα των ξερών χόρτων από τα οικόπεδα που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος αναδεικνύει την σημαντικότητα του προβλήματος.

Ευθύνες και Προβλήματα

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο, είναι όμως φέτος εντονότερο καθώς με την αύξηση του αριθμού οικοπέδων που καθαρίστηκαν από τα ξερά χόρτα αυξήθηκαν και οι ασυνείδητοι που τα πετούν στον δρόμο.

Λόγω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για τα ακαθάριστα οικόπεδα όπου πλέον δηλώνεται η αποψίλωση από τους οικοπεδούχους, των επιτόπιων ελέγχων των Δήμων για εντοπισμό των ακαθάριστων οικοπέδων, της δυνατότητας διασταύρωσης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ένα οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και των τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες, ο καθαρισμός των οικοπέδων έγινε σε πρωτοφανή βαθμό. Είναι θετικό το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε περισσότερα οικόπεδα, ωστόσο δεν τηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις η υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων σε ειδικούς χώρους.

Η μη μεταφορά των ξερών χόρτων σε κατάλληλους χώρους οδηγεί στην αύξησή τους στους δρόμους. Κάθε πολίτης που καθαρίζει το οικόπεδό του έχει την υποχρέωση σε συνεννόηση και με τις τοπικές αρχές να μεταφέρει τα ξερά κλαδιά σε κατάλληλο χώρο, όπως για παράδειγμα σε έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή σε κάποιο άλλο σημείο από το οποίο θα τα παραλάβει ο Δήμος για να τα μεταφέρει. Μια κατηγορία πολιτών αγνοεί σκόπιμα αυτήν την υποχρέωση, ενώ μια άλλη κατηγορία δεν είναι ενημερωμένη για αυτή, επομένως θα πρέπει να επικοινωνηθεί καλύτερα τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από την κυβέρνηση.

Αυτοψία στην Ανατολική Αττική

Αυτοψία των atticatimes.gr το σαββατοκύριακο στην Ανατολική Αττική αποκάλυψε μια ανησυχητική εικόνα: σωρούς από ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια σε πλήθος περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι κατά μήκος μόλις ενός χιλιομέτρου διαπιστώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα σημεία με συσσωρευμένα κλαδιά, αποδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ένα μέρος των πολιτών αγνοεί ή δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση της σωστής μεταφοράς των απορριμμάτων τους. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε μια περιοχή αλλά φαίνεται να επηρεάζει πολλές, δείχνοντας την έκταση της παραβίασης των περιβαλλοντικών κανόνων. Αυτή η παραβίαση της νομοθεσίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και υγειονομικών προβλημάτων για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και αρνητική εικόνα προς τους τουρίστες.

Οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των οικοπέδων έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν για την απομάκρυνση των ξερών χόρτων, ωστόσο αυτό δεν εφαρμόζεται πάντα σωστά. Από την άλλη πλευρά, οι Δήμοι συχνά δεν συγκεντρώνουν τα ξερά χόρτα επικαλούμενοι έλλειψη πόρων και υποδομών για να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα έχουμε μπαλάκι ευθυνών τοπικής αυτοδιοίκησης- κεντρικού κράτους, οργισμένους προς τους Δήμους πολίτες και τουλάχιστον διπλάσιους όγκους σε σχέση με πέρυσι από ξερά χόρτα σε δημόσιους χώρους πέριξ οικιστικών περιοχών.

Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και συνεργασία μεταξύ πολιτών, Δήμων και κρατικών αρχών. Μερικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση ενημέρωσης: Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την υποχρέωσή τους να μεταφέρουν τα ξερά χόρτα σε κατάλληλους χώρους.

Αποτελεσματική συλλογή: Οι δήμοι πρέπει να οργανώσουν καλύτερα τις υπηρεσίες συλλογής.

Επαναχρησιμοποίηση ύλης: Η επαναχρησιμοποίηση των ξερών χόρτων και κλαδιών είναι ένα σημαντικό μέρος της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλει στην αειφορία. Αντί να θεωρούνται απλά απορρίμματα, αυτά τα υλικά μπορούν να γίνουν πρώτες ύλες για διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες.

Η επιπλέον χρηματοδότηση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η ουσιαστική λύση του προβλήματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι απαραίτητο οι Δήμοι να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση των ξερών χόρτων, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

 



Ροη Ειδήσεων