Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Περιφέρεια Αττικής - Τοποθετήθηκαν τα πρώτα ανέπαφα κομβία πεζών στην Καλλιθέα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Περιφέρεια Αττικής – Τοποθετήθηκαν τα πρώτα ανέπαφα κομβία πεζών στην Καλλιθέα

Δείτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Attica Times το νέο ανέπαφο κομβίο που διευκολύνει πεζούς και τυφλούς.

Η νέα συσκευή προηγμένης τεχνολογίας τοποθετήθηκε σε φωτεινούς σηματοδότες της Καλλιθέας και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Θησέως, στο ύψος που βρίσκεται ο Οίκος Τυφλών. Η επιλογή του σημείου προφανώς δεν έγινε τυχαία, καθώς το νέο σύστημα επενέργειας του φωτεινού σηματοδότη περιλαμβάνει ηχητική διάταξη για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, έτσι ώστε να διευκολύνει την προσβασιμότητα και να μπορούν να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, το νέο κομβίο λειτουργεί ανέπαφα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουμε το χέρι μας σε κοντινή απόσταση από τη συσκευή και αμέσως ενεργοποιείται η επενέργεια, έτσι ώστε το φανάρι των πεζών να ανάψει πιο σύντομα. Στο επάνω μέρος της συσκευής διαθέτει φωτεινή ένδειξη με την επιγραφή “PLEASE WAIT!”, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ενεργοποίηση της λειτουργίας της συσκευής.

Η προσβασιμότητα τυφλών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και προσαρμοσμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανεξαρτησία τους. Μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτόν τον τομέα είναι η εγκατάσταση ειδικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες.

Σχετική Διάταξη σε Φωτεινούς Σηματοδότες

Οι ειδικές διατάξεις για τους φωτεινούς σηματοδότες περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:

1. Ηχητικά Σήματα
– Οι σηματοδότες εξοπλίζονται με ηχητικές διατάξεις που εκπέμπουν χαρακτηριστικούς ήχους όταν ανάβει το πράσινο φως για τους πεζούς. Αυτοί οι ήχοι είναι συνήθως ρυθμικοί και ευδιάκριτοι για να καθοδηγούν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης με ασφάλεια στο να διασχίσουν τον δρόμο.

2. Αναπαραγωγή Ομιλίας:
– Σε μερικές περιπτώσεις, οι συσκευές μπορεί να περιλαμβάνουν και φωνητικές οδηγίες, όπως “μπορείτε να διασχίσετε τώρα” ή “προσοχή, το φανάρι πρόκειται να αλλάξει”, προσφέροντας επιπλέον καθοδήγηση στους τυφλούς πεζούς.

3. Αναγνώριση Αφής:
– Οι ειδικές επιφάνειες αφής ή τα κουμπιά που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση των ηχητικών σημάτων είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τους τυφλούς.

4. Αναπαραγωγή Δόνησης:
– Σε κάποιες προηγμένες διατάξεις, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης δόνησης στη συσκευή, προσφέροντας μία επιπλέον αίσθηση που επιβεβαιώνει την ασφαλή διάβαση.

5. Ανέπαφη Λειτουργία:
– Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που ανεβάσατε, υπάρχουν και συστήματα που λειτουργούν ανέπαφα. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να πατήσουν κουμπιά, αρκεί να πλησιάσουν το χέρι τους στη συσκευή για να ενεργοποιήσουν το σήμα.

Ποιά είναι τα οφέλη της εγκατάστασης αυτών των συστημάτων

– Αυξημένη Ασφάλεια
– ⁠ Μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και προσφέρουν στους τυφλούς μεγαλύτερη αυτονομία.
– Αυτονομία και Εμπιστοσύνη
– ⁠Οι τυφλοί πεζοί μπορούν να κινούνται πιο άνετα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους δημόσιους χώρους.
– Κοινωνική Ένταξη:
– ⁠Συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης στην καθημερινή ζωή.

Η προσβασιμότητα και η εγκατάσταση αυτών των διατάξεων είναι σημαντική για τη δημιουργία πόλεων που είναι φιλικές προς όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους.

Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν βήματα εμπρός ώστε να μπορέσει να πλησιάσει η Αττική τα πρότυπα πιο ανθρώπινων ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν στόχο να βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητα του πολίτη.



Ροη Ειδήσεων