Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑυτοψία Attica Times: Παραμένουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στοίβες από κλαδιά σε...

Αυτοψία Attica Times: Παραμένουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στοίβες από κλαδιά σε Κερατέα και Σταμάτα μετά τις πυρκαγιές

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Η εικόνα των ακαθάριστων οικοπέδων παραμένουν εν μέσω καλοκαιριού. Πάρα τις εκκλήσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης κάποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό των οικοπέδων τους με τον κίνδυνο πυρκαγιάς πάντα να ελλοχεύει.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε το Attica times σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποδεικνύεται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα παρότι οι φλόγες σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν μία ανάσα από τα σπίτια.

Οι εικόνες από τον οικισμό Άνω Δασκαλειό στην Κερατέα όπου το βράδυ της 20η Ιουνίου είναι ενδεικτικές…

«Καθαρίζουμε τα οικόπεδα των άλλων για να μη καούμε»

Σε αρκετές περιπτώσεις κάτοικοι πέρα από τις δικές τους περιουσίες  αναγκάζονται  να καθαρίζουν και των διπλανών οι οποίοι είτε έρχονται περιστασιακά στην περιοχή καθώς τυγχάνουν ιδιοκτήτες οικοπέδων είτε και ποτέ.

 

«Τι να προλάβουμε να κάνουμε να καθαρίσουμε τα δικά μας ή τον άλλων ; Στις 20 Ιουνίου παραλίγο να καούμε και κάποιοι δεν θέλουν να βάλουν μυαλό, υπάρχουν σπίτια τα οποία εδώ στην περιοχή είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα και αναγκαζόμαστε με δικά μας χρήματα να καθαρίζουμε και αυτό γιατί ιδιοκτήτες δεν εμφανίζονται ποτέ» αναφέρει κάτοικος ης περιοχής που μένει στο Άνω Δασκαλειό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Από την μεριά του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς μιλώντας στο Attica times περιγράφει την προσπάθεια του δήμου προκειμένου όλες οι περιοχές που ανήκουν σε αυτόν να καθαριστούν «Το καθάρισμα αυτό που γίνεται είχε να γίνει σε πολλά από αυτά και 15 χρόνια και 20. Είναι ατομική ευθύνη. Σου λέει “άστο δεν πειράζει ακαθάριστο”. Έχουμε εκπονήσει μελέτη για την τοποθέτηση λωρίδων που θωρακίζουν τα σπίτια και τους οικισμούς , ακόμη και να φτάσει η φωτιά εκεί δεν πρόκειται να περάσει. Στόχος μας είναι να παίρνουμε μέτρα για να μη κινδυνεύουν πρωτίστως οι πολίτες».

Αντίστοιχη εικόνα με ακαθάριστα οικόπεδα και στοίβες από ξερά και καμένα  κλαδιά και στην Σταμάτα όπου πριν λίγες ημέρες ξεπέρασε φωτιά καίγοντας  σπίτια και στρέμματα δάσους.

«Αδυνατούμε σε αυτόν τον όγκο να ανταπεξέλθουμε. Ζητάμε βοήθεια από το κράτος να μας ενισχύσει οικονομικά. Ανταπεξερχόμαστε αλλά  είναι μεγάλη η δυσκολία. Παρότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και ο κόσμος πλέον σε σημαντικό βαθμό έχουν εμπεδώσει ότι πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους » αναφέρει ο Γρηγόρης Ισσάρης, αντιδήμαρχος Διονύσου.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από  πολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων για τα ακαθάριστα οικόπεδά τους, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ

Που γίνεται η δήλωση για τα ακαθάριστα

Μπαίνουμε αρχικά στο akatharista.apps.gov.gr.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να Υποβάλουν Δήλωσης Καθαρισμού Οικοπέδου στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.



Ροη Ειδήσεων