Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΚαιρός: Μεγάλες θερμοκρασίες και σήμερα στη χώρα - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς...

Καιρός: Μεγάλες θερμοκρασίες και σήμερα στη χώρα – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι Περιφέρειες

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πολύ υψηλές και σήμερα σε όλη τη χώρα, με τον υδράργυρο να πλησιάζει ή να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας μια «γεύση» για τα ελληνικά καλοκαίρια της κλιματικής κρίσης, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας διανύει την 12η ημέρα του. Τα έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να ισχύουν. Συγκεκριμένα, υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα για όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το όριο αυτό μειώνεται στους 38 βαθμούς για όσους εργάζονται σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας, εφόσον η φύση της εργασίας το επιτρέπει, για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.

Για σήμερα, Παρασκευή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με ισχυρούς ανέμους που θα φτάσουν τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 42 βαθμούς, ενώ στο Ιόνιο, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, από 29 έως 38 με 39 βαθμούς. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, με τοπικές μπόρες κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 38 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4). Ειδικότερα, ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρος), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία) και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα).



Ροη Ειδήσεων