Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΜάτι: Ξεκινά σήμερα το Εφετείο - Εκ νέου όλοι οι κατηγορούμενοι ενώπιον...

Μάτι: Ξεκινά σήμερα το Εφετείο – Εκ νέου όλοι οι κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης

Η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 ξεκινά ξανά σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου. Οι 21 κατηγορούμενοι, που περιλαμβάνουν τότε υπεύθυνους από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δικαστούν ξανά για την τραγωδία που άφησε πίσω της η φωτιά. Η νέα δίκη προέκυψε μετά από εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων να κρίνει τόσο τις ομόφωνες αθωώσεις για 15 κατηγορούμενους όσο και τις ποινές για τους πέντε καταδικασθέντες. Ένας έκτος καταδικασθείς, πολίτης που κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση της πυρκαγιάς, θα δικαστεί και πάλι μετά από δική του έφεση.

Η δίκη οργανώθηκε γρήγορα, μόλις τρεις μήνες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, λόγω του κινδύνου παραγραφής ποινικών ευθυνών, καθώς η υπόθεση πρέπει να κριθεί αμετάκλητα έως το 2026. Οι κατηγορίες αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα ανθρώπων που πνίγηκαν προσπαθώντας να σωθούν, καθώς και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια. Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως είναι οι τότε επικεφαλής και στελέχη της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, με ποινές πέντε ετών που μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Το εφετείο θα επανεξετάσει την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τα ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και την επιβολή των ποινών. Η ομόφωνη αθώωση των 15 κατηγορουμένων, που περιλαμβάνουν στελέχη της Πυροσβεστικής και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, καθώς και πολιτικούς όπως η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι δήμαρχοι Μαραθώνα, Πεντέλης και Ραφήνας-Πικερμίου, θα επανεξεταστεί επίσης.

Η έφεση του εισαγγελέα ασκήθηκε λίγο μετά την πρωτόδικη απόφαση, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Για την ταχεία δρομολόγηση της δίκης, η πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου απαλλάχθηκε από άλλα καθήκοντα με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, ώστε η απόφαση να καθαρογραφεί γρήγορα και η δίκη να προσδιοριστεί άμεσα.



Ροη Ειδήσεων