Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάNavtex και συνεννοήσεις Ελλάδας - Τουρκίας για τις έρευνες κοντά σε...

Navtex και συνεννοήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για τις έρευνες κοντά σε Kάσο και Κάρπαθο

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κινείται σε όλα τα επίπεδα για να εκτονώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται η τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο. Στην περιοχή όπου το ιταλικό πλοίο διεξάγει τις έρευνες, υπάρχει παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Τέσσερα ελληνικά πολεμικά πλοία έφτασαν επίσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Νίκο Μελέτη από την ΕΡΤΝews, γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στην περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου αφορούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με μία μόνο εξαίρεση που βρίσκεται μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο. Αυτό το σημείο βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Η Τουρκία, μέσω Navtex, υποστηρίζει ότι η περιοχή των ερευνών ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην περιοχή υπάρχουν μονάδες του τουρκικού ναυτικού που δεν έχουν παρενοχλήσει το ιταλικό σκάφος. Οι ελληνικές Navtex προβλέπουν ότι οι έρευνες του ιταλικού σκάφους θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τετάρτης.

Υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια αποκλιμάκωσης μέσω υψηλού επιπέδου διαύλων επικοινωνίας. Οι έρευνες διεξάγονται με βάση τις ελληνικές Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου. Η Τουρκία με τη δική της Navtex ισχυρίστηκε ότι το σημείο αυτό αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή για να εμποδίσουν τις έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει στείλει πέντε μονάδες του πολεμικού ναυτικού της, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου, χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη ελληνικών πλοίων μετά την άφιξη των τουρκικών.

Το ιταλικό πλοίο Levoli Relume πραγματοποιεί έρευνες για την τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων κοντά στην Κάσο. Η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων οδήγησε στην ανάπτυξη ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Οι διπλωματικές συνεννοήσεις συνεχίζονται για την ολοκλήρωση των ερευνών σύμφωνα με τον προγραμματισμό.



Ροη Ειδήσεων