Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΝέα γραμμή e-BRT στον δρόμο - Τι νέο θα υπάρξει στη λεωφόρο...

Νέα γραμμή e-BRT στον δρόμο – Τι νέο θα υπάρξει στη λεωφόρο Συγγρού

Μετά το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και την Πράγα, ξεκινούν οι δοκιμές της γραμμής E-BRT και στην Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι, στη λεωφόρο Συγγρού, θα παρουσιαστεί κάτι καινούριο.

Ο ΟΑΣΑ συμμετέχει σε ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, το EBRT2030, που ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του στην Αθήνα. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών, χρησιμοποιώντας μια νέα ηλεκτρική γραμμή ταχείας διέλευσης στη λεωφόρο Συγγρού.

Η νέα γραμμή e-BRT (electric Bus Rapid Transit) θα συνδέει τον Σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΝΣ). Αυτή η γραμμή θα παρουσιάσει μια καινοτόμα ιδέα υβριδικής φόρτισης, αξιοποιώντας το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο των τρόλεϊ για τη φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων.

Η νέα γραμμή θα προσφέρει μια αποτελεσματική και μηδενικής εκπομπής CO2 συγκοινωνιακή σύνδεση με το ΚΠΙΣΝ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στη λεωφόρο Συγγρού. Θα παρέχει επίσης υψηλού επιπέδου ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες για την Αθήνα. Η γραμμή θα συνδέεται βόρεια με το Μετρό (σταθμός Συγγρού-Φιξ) και νότια με το Τραμ, δημιουργώντας μια πλήρως ηλεκτρική αλυσίδα δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την Αθήνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοκιμές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Αϊντχόβεν, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, την Πράγα και το Ρίμινι.

Για την πιλοτική εφαρμογή στην Αθήνα, θα χρησιμοποιηθούν δύο υβριδικά ηλεκτρικά λεωφορεία της εταιρείας TEMSA-SKODA, τα οποία μπορούν να φορτίζουν και από το εναέριο δίκτυο των τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται στην ήδη υπάρχουσα λεωφορειακή γραμμή της λεωφόρου Συγγρού και θα εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες λωρίδες λεωφορείων.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Horizon 2020, ο ΟΑΣΑ συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αυτά τα προγράμματα, που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα, περιλαμβάνουν πιλοτικές εφαρμογές συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας για τη βελτίωση της μεταφοράς επιβατών.



Ροη Ειδήσεων