Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΣαρώνει ο Κορονοϊός εν μέσω καλοκαιριού - Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες...

Σαρώνει ο Κορονοϊός εν μέσω καλοκαιριού – Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ιώσεις

Η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι οι ευπαθείς ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που παρακολουθεί το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Στο Ηράκλειο η αύξηση ήταν +101%, στα Ιωάννινα +65%, στην Ξάνθη +62%, στην Πάτρα +40%, στη Λάρισα +39%, ενώ στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη η αύξηση ήταν οριακή. Στην Αττική παρατηρήθηκε μείωση, ενώ στα Χανιά η κατάσταση παρέμεινε σταθερή.

Η κ. Παγώνη τόνισε την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, συνιστώντας τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και την έναρξη αντιικής αγωγής κατά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής επισήμανε την αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω του τουρισμού ως παράγοντα για την έξαρση των κρουσμάτων και την ανάγκη προσοχής από τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν συνωστισμούς και να αναζητούν ιατρική συμβουλή σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου υπήρξαν 575 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 21 θάνατοι, με τις νέες παραλλαγές F456L και R346T να επικρατούν. Η θετικότητα στα τεστ αυξήθηκε και η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση σε οκτώ από τις δέκα περιοχές.

Αναμένονται επικαιροποιημένα εμβόλια το φθινόπωρο του 2024, ενώ συστήνεται στους υψηλού κινδύνου πληθυσμούς να εμβολιαστούν και τώρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες επίσης αποτελούν κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.



Ροη Ειδήσεων