Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΒουλευτικές εκλογές Γαλλία: Ανατροπή και πρωτιά για την αριστερά - Στην τρίτη...

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Ανατροπή και πρωτιά για την αριστερά – Στην τρίτη θέση η Λεπέν

Η ανατροπή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έγινε από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Το κόμμα του Μακρόν ήρθε δεύτερο, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν κατέλαβε την τρίτη θέση. Η Γαλλία βρίσκεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Μελανσόν ζήτησε εντολή για την Αριστερά, ενώ ο Μπαρντελά δήλωσε ότι η Γαλλία πέρασε στα χέρια της άκρας αριστεράς. Στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, μετά τη διαδήλωση για την απροσδόκητη ήττα της ακροδεξιάς, ξέσπασαν μικροεπεισόδια με φωτιές, σπασμένες στάσεις λεωφορείων και χρήση καπνογόνων. Ένταση σημειώθηκε και σε άλλες πόλεις, όπως η Λυών, η Λιλ και η Ναντ.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο εκτιμάται ότι θα έχει από 184 έως 186 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ενώ η παράταξη του Μακρόν θα έχει από 160 έως 162 έδρες και η παράταξη της Λεπέν από 141 έως 143 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αναμένεται να έχει από 65 έως 67 βουλευτές. Στην αριστερά, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 έως 80 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64, οι Οικολόγοι από 33 έως 36 και οι Κομμουνιστές από 11 έως 12. Στην προεδρική παράταξη, η συνιστώσα του Μακρόν εκτιμάται ότι θα έχει περίπου 100 έδρες, ενώ οι βουλευτές των συμμαχικών κομμάτων θα είναι από 50 έως 60.

Για να σχηματιστεί απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα πρέπει να συνεργαστούν δύο από τις τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει αποφάσεις μετά τη συγκρότηση της Εθνοσυνέλευσης και την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αλλά θα παραμείνει στη θέση του όσο χρειαστεί. Ο νέος πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο, αλλά η Εθνοσυνέλευση μπορεί να τον ανατρέψει με πρόταση μομφής.

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου η συμμαχία της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο έκανε την έκπληξη. Στην Place de la République στο Παρίσι, πολλοί γιόρτασαν τη νίκη της Αριστεράς, ενώ κάποιοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και στήθηκαν φλεγόμενα οδοφράγματα. Ανησυχίες για επεισόδια οδήγησαν τα καταστήματα και οι τράπεζες να ασφαλίσουν τις βιτρίνες τους, ενώ κινητοποιήθηκαν 30.000 αστυνομικοί. Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στη Λίλ, τη Ρεν και τη Νάντη, όπου συνελήφθησαν διαδηλωτές και σημειώθηκαν τραυματισμοί.



Ροη Ειδήσεων