Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗ Χεσμπολάχ επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ - «Για την προστασία...

Η Χεσμπολάχ επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ – «Για την προστασία των πολιτών του Ισραήλ» λέει το Τελ-Αβίβ για τις επιθέσεις

Η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά την έντονη ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως. Μια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού άφησε πίσω της 14 νεκρούς και 66 τραυματίες.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο επικεφαλής της ελίτ μονάδας Αλ-Ραντουάν, Ιμπραήμ Ακίλ, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της, κάτι που επιβεβαιώθηκε το Σάββατο από τη Χεζμπολάχ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν για επείγουσα διπλωματική λύση, ενώ το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ με μια «συντριπτική απάντηση». «Ξεκάθαροι οι στόχοι μας, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Η επίθεση αποσκοπούσε στην προστασία των πολιτών του Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υπογραμμίζοντας πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση. Ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εξήγησε ότι οι ηγέτες της Χεζμπολάχ και της δύναμης Radwan βρέθηκαν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής ενώ ήταν υπόγεια.

«Συγκεντρώθηκαν υπόγεια κάτω από μια πολυκατοικία στην καρδιά της Dahiyeh, χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε ο Χαγκάρι. «Ο Ακίλ και οι διοικητές της δύναμης Radwan σχεδίαζαν την εισβολή στο βόρειο Ισραήλ, στο πλαίσιο του “σχεδίου για την κατάκτηση της Γαλιλαίας”».

Η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον Χαγκάρι, σκόπευε να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος, να καταλάβει κοινότητες και να απαγάγει ή να σκοτώσει ισραηλινούς πολίτες, όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι διοικητές που εξουδετερώθηκαν σχεδίαζαν επιθέσεις στις 8 Οκτωβρίου, με σκοπό να συνεχίσουν περαιτέρω επιθέσεις.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός της Χεζμπολάχ, επιβεβαιώνοντας και η Χεζμπολάχ τον θάνατό του.

Ο Ακίλ, γνωστός και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης», ήταν μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ και είχε επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 1983 που σκότωσαν πάνω από 300 ανθρώπους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προσφέρει 7 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Η επίθεση της Παρασκευής ήρθε λίγο μετά την εκτόξευση 140 ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, ως αντίποινα για τις επιθέσεις σε μέλη της. Το χτύπημα έπληξε τη συνοικία Dahiya σε ώρα αιχμής, προκαλώντας τον πανικό των κατοίκων.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι 120 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε διάφορες περιοχές, ενώ άλλοι 20 προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε τις επιθέσεις της ως αντίποινα για ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης της βίας, με σοβαρές συνέπειες για την περιοχή.



Ροη Ειδήσεων